Angela Merkel német kancellár elégedett a G20-csoport hamburgi találkozóján elért eredményekkel, és vállalja, hogy ő is felelős a tanácskozás idején történt zavargásokért – idézték tegnap a hírügynökségek a kancellár vasárnap este, egy tévéinterjúban elhangzott szavait. Mint mondta, nem egyedül határozott arról, hogy Hamburgban rendezzék meg a csúcstalálkozót, de részt vett a döntés meghozatalában, a tanácskozást pedig az általa vezetett szövetségi kabinet a hamburgi kormánnyal – a tartományi rangú város vezetésével – együtt rendezte meg.
Akármennyire is vállalja azonban Angela Merkel a felelősséget a történtekért, tény, hogy civilizált módon is lehet tiltakozni, protestálni. Vagyis nemcsak randalírozva, autókat gyújtogatva, egy egész várost és annak életét felforgatva fejezheti ki a véleményét az, aki másként gondolja…
Rovatunk mai képéhez ezért egy olyan sorozatból válogattunk néhány darabot, amely a méltóságteljes, civilizált, művészi tiltakozás pillanatait örökítette meg. Ha valamit, hát ez az, amit meg tudunk becsülni! Azt pedig, aki csak macskaköveket hajigálni, autókat gyújtogatni, a rendőrséggel háborúzni – magyarán: balhézni – utazott a német városba, egyáltalán nem.

 

Art of Protest – Hamburg

A július elején tartott tanácskozás idején történt zavargásokért, ezekért az „elfogadhatatlan dolgokért én is éppen úgy felelős vagyok, mint Olaf Scholz (Hamburg első polgármestere), és nem is bújok ki a felelősség alól” – mondta vasárnap este Angela Merkel. Arra a felvetésre, hogy Olaf Scholz bocsánatot kért a hamburgiaktól a zavargásokért, azt mondta, hogy határozottan elítéli a történteket, és köszönettel tartozik a rendőröknek a munkájukért. Azzal kapcsolatban pedig, hogy pártja, a jobbközép CDU hamburgi szervezete Olaf Scholz távozását követeli, azt mondta, hogy az elnökség és a választmány a hamburgi tagok kivételével kiáll Olaf Scholz mellett. Hozzátette: pártelnökként személyesen is elmondta a hamburgi szervezet képviselőinek, hogy nem helyesli követelésüket. Azonban a CDU „sokszínű párt”, amelyben mindenki önállóan alakíthatja ki álláspontját – jegyezte meg.
A tizenkilenc legnagyobb fejlett és felzárkózó gazdaságot és az Európai Uniót összefogó csoport vezetőinek találkozója „tartalmilag nagyon fontos volt”, mert a nemzetközi közösséget a párbeszéd-képtelenség fenyegeti, de Hamburgban mégis sikerült átbeszélni sok ügyet. Azokban a kérdésekben pedig, amelyekben nem sikerült egységet kovácsolni, nyíltan kimondták, hogy nincs egyetértés. „Ennyiben nagyon elégedett vagyok a csúcstalálkozóval” – mondta Angela Merkel.

 

Art of Protest – Hamburg

A tizenkét éve hivatalban lévő kancellárt az ARD országos köztelevízióban sugárzott interjúban kérdezték arról is, hogy kitölti-e a következő négyéves ciklust, ha a szeptemberi szövetségi parlamenti választások után megőrzi a kormányfői tisztséget. Angela Merkel megerősítette, hogy a törvényhozási ciklus végéig, 2021-ig folytatni akarja a kancellári munkát. Mint mondta, senki sem ura teljes egészében az élete alakulásának, és senki sem tudja, hogy mit hoz a jövő, de mindenképpen további négy évre vállalja a megbízatást, ha a tisztségében maradhat.
A július 7-én és 8-án tartott G20-csúcsa idején zajlott zavargásokban csaknem ötszáz rendőr megsebesült, és őrizetbe vettek több mint kétszáz tüntetőt.

 

Art of Protest – Hamburg

Olvassa el a hamburgi zavargások idején korábban készült tudósításainkat is:

Összecsaptak a tüntetők a rendőrökkel Hamburgban

Pénteken kezdődik Hamburgban a világ 19 legnagyobb fejlett és felzárkózó gazdaságát, valamint az Európai Uniót összefogó G20 csoport csúcstalálkozója, amely a soros elnök Németország kancellárja szerint nehéz lesz, és bizonytalan a kimenetele. Angela Merkel a kétnapos tanácskozás előtt tett nyilatkozataiban hangsúlyozta, hogy Németország soros elnökként ugyan kompromisszumra törekszik, de nem akarja elkendőzni a tagok közötti ellentéteket.

Lángok és káosz Hamburg utcáin

Kitört az anarchia Hamburg utcáin: a városban, ahol éppen a G20-as csúcstalálkozó van folyamatban, csütörtökön kezdődtek, egész éjszaka tartottak, majd pénteken is folytatódtak az erőszakba torkolló szélsőbaloldali, antiglobalista megmozdulások. A német nagyváros utcáin autók lángolnak, a belvárost ellepi a fekete füst, az utcákat több helyen égő barikádok torlaszolják el.

Éjszakai összecsapásokkal folytatódott a hamburgi háború

Szombatra virradó éjszaka – a több forrásból érkező hírügynökségi jelentések egybehangzó állítása szeint – eszkalálódott a helyzet a németországi Hamburg Schanzenviertel városrészében, a rendőrség nagy erőkkel vonult fel a G20 csoport csúcstalálkozójával szemben erőszakosan tüntetők ellen, akik barikádokat gyújtottak fel és fosztogattak.

Art of Protest – Hamburg