Aleksandar Vulin védelmi miniszter, aki azzal vált rendhagyóvá e tárca élén, hogy nem szolgált katonaként, az Odbrana nevű lapnak adott egy terjedelmes interjút, amelyben a katonai semlegesség dicsőítése mellett beszél a katonaság pénzügyi stabilizálásáról, de a hadkötelezettség esetleges visszaállításáról is.

A kötelező katonai szolgálattal kapcsolatban Vulin kiemeli, számos ország, köztük Svédország is, úgy döntött visszaállítja a hadkötelezettséget, de sokan meg sem szüntették azt. Mint mondja, túlságosan összetett témáról van szó ahhoz, hogy egyértelműen véleményt mondjon.

„Ez nem olyan kérdés, amit egy miniszter eldönthet. A teljes társadalomnak kell ezt átgondolnia. Az elmúlt években sok szó esett róla, ha az ember a médiát követi, az a benyomása, hogy a szerbek 100 százaléka a hadkötelezettség visszaállítását támogatja, aztán ha a tartalékos egységeket behívják, támadások sora indul el. Azt mondják, militarizáljuk a társadalmat, kérdezik, miféle háborúra készülünk? Egyszóval, alaposan át kell gondolni” – fogalmazott Vulin.