A júliusi kánikulát tovább fokozza az elégedetlenkedő munkások tiltakozó hulláma. A kragujevaci Fiat és a Goša dolgozóinak tiltakozása nem lanyhul, sőt radikálisabb megoldásokat helyeztek kilátásba. Ami a két gyár esetében közös, hogy a külföldi tulajdonos semmibe veszi a követeléseket.

A Fiat Crysler vállalat első váltásának dolgozói hétfőn folytatták tiltakozásukat, szerdára pedig annak radikalizálását helyezték kilátásba, amikor lezárják a gyár bejáratait. Ezt az N1 tévének a sztrájkbizottság tagjai erősítették meg. Az első váltás dolgozói már megszavazták ezt, míg a második váltás 17 órakor dönt arról, hogy csatlakoznak-e ehhez a lépéshez.

A kragujevaci gyár 2000 dolgozója 15. napja tiltakoznak, béremelést, a munka átszervezését, eredményprémium kifizetését és a felmerülő útiköltség megtérítését követelik.

Goran Knežević gazdasági miniszter azt nyilatkozta, hogy a négy követelésből kettőt – a munkaszervezést és a városi buszjegyek árának megtérítését – elfogadta a vállalat vezetése, a másik kettő esetében a kormány csak közvetíthet, noha elismerte, hogy a bérek alacsonyak.

A Goša vállalat négy dolgozója hétfő reggel éhségsztrájkba lépett, 110 napja tartó eredménytelen tiltakozás után. Többen is támogatják őket, de egészségügyi okokból nem tudtak csatlakozni az élelem megvonásával járó tiltakozáshoz. A dolgozók eddig napi három órára blokkolták a Belgrád-Szaloniki vasútvonal átjáróját, amit most ötórásra bővítnek és ha az sem hoz eredményt, akkor a zárlat napi 15 órás lesz.

A tiltakozók elmondták, az államnak semmilyen mechanizmusa nincs, amivel megvédené őket, pedig ebben a gyárba nem béremelést szeretnének, hanem az elmaradt fizetéseiket kézhez kapni. Az elmúlt két hónap során fejenként 100 dinárt kaptak, az elmaradt bérek fejében a vállalat fejenként 500.000-600.000 dinárral tartozik nekik.

A sztrájk miatt a gyár nem termel így nem tudja ellátni vevőit sem, akik közül néhányan már eljárást indítottak ellenük, hétfőn a végrehajtók is megjelentek a gyárban, akik megkezdték a vagyontárgyak elkobzását.

Miutin Šćepanović a Goša igazgatója az N1-nek azt mondta, a kormánnyal megállapodtak az 512 millió dináros adósság 60 hónapra történő átütemezésében, ugyanakkor a cégvezetés kötelezte magát minden elmaradt bér kifizetésére.

A munkások 17 havi fizetésükre várnak.