Egy 2016-os kimutatás szerint Szerbiában egy millió lakosból átlagosan 80 hal meg közlekedési balesetben, míg az Európai Unió országaiban egy millió lakosból 50-en szenvednek halálos balesetet.

Minden bizonnyal pont ezért is tartalmaz szigorításokat a Közlekedésbiztonságról szóló törvénytervezet, amelyet júliusra sikerült összehangolni az Európai Bizottság ajánlásaival, s a tervek szerint a következő egy hónapban a Szerb Kormány is elmondja majd véleményét a tervezetről – közölte a Szerbiai Belügyminisztérium, amely szerint, ha minden a tervek szerint megy majd, akkor már szeptemberben a Szerbiai Képviselőház tagjai elé kerül a törvénytervezet.

A hírek szerint a két legfontosabb újdonság közül az egyik az lenne, hogy azoktól a személyektől, akik a kormány mögött ülnek és két ezrelék feletti a véralkoholszintjük, elvennék az autót. Itt még nagyon sok minden pontosításra vár, hiszen nem tudni, mi történik akkor, ha nem az ő nevén van a gépkocsi, s azt sem, hogy egy meghatározott idő után milyen feltételek mellett kaphatja vissza a tulajdonát. A másik újdonság pedig az engedélyezett véralkoholszint szigorítása lenne, ugyanis a tervek szerint a jövőben már nem 0,3 ezrelék, hanem 0,2 ezrelék feletti véralkoholszint után járna a büntetés. A szakértők szerint nem lehet pontosan meghatározni, hogy mennyi alkoholt szabad meginni annak, aki a jelenleg érvényes 0,3 ezrelékes véralkoholszint alatt szeretne maradni, ugyanis ez nagyban függ az illető állapotától, attól, hogy mennyire fáradt, evett-e az alkoholfogyasztás előtt.

Abban azonban egyetértenek a szakemberek, hogy azok, akik egy 0,33 decis sört, vagy egy pohár bort, vagy éppen egy kis pálinkát ittak meg, a legtöbb esetben a 0,3 ezrelékes véralkoholszint alatt fújták meg a szondát.

Fotó: Piaxabay