Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke a csütörtöki ülés végén számolt be a legújabb eredményekről.

Mint mondta, az oktatási minisztérium utólagosan 3 magyar nyelvű középiskolai szakot hagyott jóvá abból a 13-ból, amelyeket eredetileg nem engedélyezett, ebből a háromból viszont egy mégsem nyílik meg, érdeklődés hiánya miatt.

Vagyis, ahogyan az elnök asszony megfogalmazta, az utólagosan jóváhagyott tagozatok közül 2 igazolta a létjogosultságát.

A szabadkai Svetozar Marković Gimnázium társadalmi-nyelvi szakára 17-en, a Vegyészeti-technológiai Iskola újonnan nyíló gyógyszeripari-technikus szakára 7-en iratkoztak be, míg a futaki Mezőgazdasági Iskola és Kollégium mezőgazdasági-technikus szakára mindössze két gyermek jelentkezett, ezért ezt a szakot nem indítják el.

Tizenháromból három jóváhagyott magyar tannyelvű szak

A korábban elutasított 13 magyar tannyelvű középiskolai szak közül az oktatási minisztérium hármat mégis jóváhagyott, vagyis három olyan magyar tannyelvű középiskolai szak esetében döntött az utólagos jóváhagyás mellett, amely szakok megnyitását korábban nem támogatta. Így ősztől a szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumban a társadalmi-nyelvi szakon, a szabadkai Vegyészeti-technológiai Iskolában a gyógyszeripari-technikus szakon és a futaki Mezőgazdasági Iskola és Kollégiumban a mezőgazdasági-technikus szakon tanulhatnak a magyar diákok.