Aleksandar Vučić szerb államfő megismételte korábbi kijelentését, miszerint 1995-ben Srebrenicában borzalmas bűncselekmény történt, amelyről mindenkinek okulnia kellene, hogy a tragédia soha többé senkivel se ismétlődhessen meg.

„Srebrenicában borzalmas bűntényt követtek el, s Szerbia elnökeként kötelességem, hogy őszintén együttérezzek az érintett családokkal, illetve, hogy kifejezzem reményemet, hogy ilyen bűncselekmény soha többé nem ismétlődik meg. Kötelességem rámutatni, hogy mi, szerbek megtanultuk a leckét, okultunk ebből a bűntényből, de azokból a bűntényekből is, amelyeket bratunacban, a Vihar fedőnevű akcióban követtek el, hogy a legborzalmasabbról, a jasenováci tragédiáról ne is beszéljünk” – jelentette ki Vučić a TV Hepi műsorában, tudatja az N1.

A szerb államfő hozzátette: a szerbeknek szükségük van a bosnyákokra, és viszont, hogy a két nemzet közötti jó viszony kulcsfontosságú a jövő számára, s hogy minden más jellegű politika hatalmas károkat okozna. Közölte azt is: feltételezi, hogy egyetlen kormánytag sem kapott meghívót a srebrenicai népirtás évfordulójáról való központi megemlékezésre, amelyet Potočariban tartanak.

Azt is leszögezte: Saša Jaković, a Szabad polgárok mozgalmának vezetője és Čedomir Jovanović, a Liberális-demokrata Párt elnöke, akik ellátogatnak idén Srebrenicába, ott elmondhatják véleményüket, miszerint a kelet-boszniai városkában népirtás történt.

„Az ő szavuk nem kötelezi az államot, ahogyan az államfő, a kormányfő vagy a külügyminiszter szava kötelezné” – mondta Vučić, hozzátéve, hogy a srebrenica tragédia jogi megfogalmazásáról van szó. Szavai szerint Szerbia polgárainak 80-90 százaléka nem gondolja, hogy Srebrenicában nagy bűncselekmény történt.

„Ilyen borzalmas bűntény nem ismétlődhet meg egyetlen néppel sem, senkivel. Túlságosan sok vért ontottunk, a jövő felé kell fordulnunk” – mondta az államfő aki szerint a szerbek és a bosnyákok egymás közti viszonyai kulcsfontosságúak a jövő szempontjából, s elnökként őszintén azon lesz, hogy ezek a kapcsolatok javuljanak, ugyanakkor őrizni fogja a szerb nemzeti és állami érdekeket.