Szombat óta szorul egy újabb hurok a Trump-klán nyaka körül, de ami kedd reggel történt, arra senki sem számított: Ifjabb Donald Trump beismerte, hogy a kampány során találkozott egy moszkvai ügyvédnővel, aki az orosz kormány magas szintű segítségét kínálta fel az idősebb Donald Trump megválasztásának céljával az állítólag Hillary Clintont kompromittáló dokumentumok formájában.

Ifj. Donald Trump fontos küldetésben (Fotó: Al Drago, New York Times)

Ifj. Donald Trump fontos küldetésben (Fotó: Al Drago, New York Times)

Az elnök legidősebb fia közzétette azokat az emaileket, amelyek beismeréssel egyenlők – legalábbis arra nézve, hogy készen állt a hazaárulásra. Richard Nixon Watergate-botránnyal kapcsolatos magnószalagjai óta nem történt ilyen szenzációs önleleplezés az amerikai politikában. Ifj. Donald Trump levelezését érdemes végigolvasni – de először lássuk röviden a bombahírig vezető utat.

Szombat, július 8.: A New York Times (NYT) bizalmas kormányforrásokra hivatkozva közzétette, hogy ifj. Donald Trump 2016. június 9-én apja New York-i főhadiszállásán (aki két héttel azelőtt biztosította magának a republikánus elnökjelöltséget) találkozott egy Kreml-közeli ügyvédnővel. A megbeszélésen részt vett még Jared Kushner, az elnök veje (ma pedig egyik legközelebbi tanácsadója), valamint Paul Manafort, a Trump-kampány akkori főnöke (akit később éppen orosz kapcsolatai miatt menesztettek). Korábban mindegyikük tagadta, hogy valaha is találkozott oroszokkal a kampány során, de a lap megkeresésére ifj. Trump és Kushner aznap elismerte a találkozó tényét. Az elnök fia azonban még azt állította, hogy orosz árvák amerikai örökbe fogadásáról volt szó.

Vasárnap, július 9.: Másnap a NYT már azt jelentette, hogy a találkozó előtt annak szervezői olyan információt ígértek ifj. Trumpnak, ami állítólag súlyosan kompromittálta Hillary Clintont. A lap ezt három fehér házbeli és két hírszerzési forrásra hivatkozva állította. A kiszivárgott értesüléssel szembesülve ifj. Trump beismerte, hogy valóban ilyesmit kínáltak neki, de mihelyt találkozott az orosz nővel, látta, hogy annak semmilyen valódi információ nincs a kezében. Ezért a találkozó további része az örökbe fogadásról meg az ún. Magnyickij-törvényről szólt. (Az utóbbit 2002-ben fogadta el az amerikai kongresszus azzal a céllal, hogy megbüntesse azokat az orosz milliárdosokat, akiknek az üzelmeit felfedő Szergej Magnyickij könyvvizsgálót tárgyalás nélkül börtönbe vetette a Putyin-hatalom, ahol titokzatos körülmények között 2009-ben szívrohamban meghalt.)

Donald Trump, valamint Arasz és Emin Agalarov (Fotó: Victor Boyko, Getty Images)

Donald Trump, valamint Arasz és Emin Agalarov (Fotó: Victor Boyko, Getty Images)

Hétfő, július 10.: A NYT további részleteket közölt arról, hogyan került sor a tavaly júniusi találkozóra. A kapcsolatok szálai legalább 2013 januárjára nyúlnak vissza Las Vegasba, ahol az id. Trump tulajdonában lévő világszépe-választáson megjelent Arasz Agalarov azeri származású moszkvai ingatlanmilliárdos (akit nem sokkal azután Putyin magas állami kitüntetésben részesített), és Trump bejelentette, hogy neki adja a következő évi szépségverseny megrendezési jogát. Nem mellékes azonban, hogy az ifj. Trump már 2008-ban úgy nyilatkozott, hogy „a világ összes városa közül Moszkvát helyezi az első helyre”. Ifj. Trumpot baráti szálak fűzik Emin Agalarov népszerű orosz—azeri popsztárhoz, az ingatlanmágnás fiához, aki nem mellesleg Ilham Alijev azeri diktátor lányának első férje volt, és akinek az egyik zenés klipjében az id. Trump is személyesen fellépett. A New York-i találkozó létrejöttét ifj. Trump aznap azzal próbálta magyarázni, hogy arra Rob Goldstone, Emin londoni impresszáriója (egykori tabloid-zsurnaliszta) kérte fel emailen „barátságból”. Az elnök fia szerint neki fogalma sem volt arról, hogy az orosz kormánnyal kapcsolatban álló személyt fogad az irodájában, és hozzátette: „örömmel találkozik a kongresszusi bizottságokkal, hogy átadja, amit tud”.

Vlagyimir Putyin és Arasz Agalarov a magas orosz kitüntetés átadása után (Fotó: Crocus Group)

Vlagyimir Putyin és Arasz Agalarov a magas orosz kitüntetés átadása után (Fotó: Crocus Group)

Kedd, július 11.: Miután ifj. Trump addig már kétszer módosította saját verzióját a történtekről, az igazi hírbomba kedd reggel robbant: a NYT bejelentette, hogy birtokába került az egész emailes levelezés, amely megelőzte a találkozót és egyértelműen bizonyítja, hogy ifj. Donald Trump pontosan tudta, ki és miért javasolja neki a megbeszélést. Az elnök fiának nem maradt más hátra, mint hogy – kommentár helyett, hiszen a lap publikálás előtt megkereste őt a válaszért – közzétegye az emaileket. Ez a levelezés egyértelműen megmutatja, hogy a Trump-klán választási stábja legalábbis nem riadt vissza attól, hogy elfogadja az orosz kormány segítségét a klánvezér hatalomra juttatásához.

Ezzel elérkeztünk az oroszokkal való összejátszás Trump-féle botránysorozatának arra a pontjára, amikor már a törvény értelmében is egyértelművé válik a bűnügyi vizsgálat elkerülhetetlensége, politikailag pedig a hazaárulás ki nem zárható volta. Az előbbi azért, mert a választási kampányok finanszírozásáról szóló törvény értelmében nemcsak a közvetlen anyagi támogatást tilos kérni vagy elfogadni külföldi állampolgártól, hanem minden olyasmit, ami értéknek számít a kampányban. Márpedig a kompromittáló információt minden valószínűség szerint kampányértéknek tekintené a bíróság. Az utóbbi pedig azért, mert nemcsak a jobboldali elnökjelölt fia és veje, hanem kampánystábjának főnöke is kész volt arra, hogy a magát az orosz kormány képviselőjének kiadó, általuk korábban nem ismert személlyel találkozva együttműködjenek vele az amerikai belpolitikai színtéren folyó harcban.

De lássuk a dicstelen levelezést, amelyet a NYT bejelentésére ifj. Donald Trump személyesen tett közzé a Twitteren. (A fordítás igyekszik követni az eredeti – hányaveti – központozást.)

  1. Rob Goldstone üzenete ifj. Donald Trumpnak, 2016. június 3, 10:36
Ifj. Donald Trump brit bulvárzsurnaliszta popimpresszárió levélbarátja, Rob Goldstone (Fotó: New York Times)

Ifj. Donald Trump brit bulvárzsurnaliszta popimpresszárió levélbarátja, Rob Goldstone (Fotó: New York Times)

Jó reggelt

Emin most telefonált és megkért, hogy lépjek veled kapcsolatba egy nagyon érdekes ügyben. Oroszország koronaügyésze [sic!] ma reggel találkozott [Emin] apjával, Arasszal, és felkínálta, hogy a Trump-kampánynak átadna valamilyen hivatalos iratokat meg információt, amelyek kompromittálják Hillaryt az Oroszországgal való kapcsolatain keresztül, és amelyek nagyon hasznosak lennének apádnak.

Ez nyilvánvalóan nagyon magas szintű és érzékeny információ, de részét képezi annak a támogatásnak, amelyet Oroszország és kormánya nyújt Trump úrnak – Arasz meg Emin segítségével.

Mit gondolsz, mi a legjobb módja, hogy ezt az információt kezeljük, és tudnál-e Eminnel közvetlenül beszélni erről?

Apádnak is el tudom ezt küldeni Rhonán [?] keresztül, de ultraérzékeny [dologról lévén szó] először neked akartam megküldeni.

Üdvözlet,

Rob Goldstone

  1. Donald Trump válasza Rob Goldstone-nak, 2016. június 3., 10:53

Kösz, Rob, méltányolom ezt. Éppen úton vagyok, de talán először beszélek Eminnel. Úgy tűnik, lesz időnk, és ha valóban az, amit mondasz, akkor szeretni fogom, különösen majd később a nyár folyamán. Beszélhetünk rögtön a jövő hét elején, amikor visszajövök?

Üdvözlet,

Don

  1. Rob Goldstone ifj. Donald Trumpnak, 2016. június 6., 12:40
Emin Agalarov boldog azeri diktátorvő korában Lejla Alijevával (Fotó: Chris Jackson, Getty Images)

Emin Agalarov boldog azeri diktátorvő korában Lejla Alijevával (Fotó: Chris Jackson, Getty Images)

Szia Don

Szólj, mikor érsz rá Eminnel beszélni erről a Hillary-infóról – említetted a hét elején, hogy megpróbálod beütemezni. Üdv neked és a családnak Rob Goldstone

  1. Donald Trump Rob Goldstone-nak, 2016. június 6., 15:03

Rob beszélhetünk most?

d

  1. Rob Goldstone ifj. Donald Trumpnak, 2016. június 6., 12:40

Megkeresem Moszkvában

Melyik számon hívhat?

  1. Donald Trump Rob Goldstone-nak, 2016. június 6., 15:38

A mobilomon [a telefonszám szándékosan kihagyva] kösz

d

  1. Rob Goldstone ifj. Donald Trumpnak, 2016. június 6., 15:43

Ok most éppen színpadon van Moszkvában de 20 percen belül szabad lesz és biztos vagyok benne, hogy tud hívni Rob

  1. Donald Trump Rob Goldstone-nak, 2016. június 6., 16:38

Rob kösz a segítséget

D

  1. Rob Goldstone ifj. Donald Trumpnak, 2016. június 7., 16:20

Don

Remélem minden rendben

Emin kéri hogy tervezzek be egy találkozót közted és Az Orosz kormányjogász között aki evégett repül ide csütörtökön Moszkvából.

Azt hiszem te már tudsz a találkozóról – ezért vajon csütörtök du 3 vagy később megfelel?

Feltételezem, hogy a te irodádban lesz.

Üdv

Rob Goldstone

  1. Donald Trump Rob Goldstone-nak, 2016. június 7., 17:16

Mondjuk 3-kor az irodáinkban? Kösz rob méltányolom hogy segítettél összehozni.

D

  1. Rob Goldstone ifj. Donald Trumpnak, 2016. június 7., 17:19

Tökéletes nem fogok beülni a találkozóra, de felhozom őket du 3-kor hogy bemutassam stb.

Majd később amikor megkapom a biztonság végett elküldöm a két ember nevét akikkel találkozni fogtok .

üdv

Rob

  1. Donald Trump Rob Goldstone-nak, 2016. június 7., 18:14

Remek. Valószínűleg Paul Manafort (kampányfőnök) az én sógorom és én leszünk, Ötödik sugárút 725, 25. emelet

  1. Rob Goldstone ifj. Donald Trumpnak, 2016. június 8., 10:34

Téma: Re: Oroszország – Clinton – privát és bizalmas

Jó reggelt

El lehetne halasztani a holnapi találkozót du 4-re mert az orosz ügyvéd 3-ig a bíróságon van most szóltak

Üdv

Rob

  1. Donald Trump Rob Goldstone-nak, 2016. június 8., 11:18

Igen Rob nekem jó de akár ma 3 is jó lenne helyette… majd szólj és véglegesítem akármelyiket.

d

  1. Rob Goldstone ifj. Donald Trumpnak, 2016. június 8., 10:34

Ma nem tudnak mert [a hölgy] még nem széállt le Moszkvából holnap du 4 az jó

Üdv

Rob

  1. Donald Trump Rob Goldstone-nak, 2016. június 8., 12:03

Találkozó holnap du 4-re halasztva az én irodáimban

Üdv,

Don

A titokzatos orosz "koronaügyész", Natálija Veszelnyickaja (NBC tévéinterjú közben)

A titokzatos orosz „koronaügyész”, Natálija Veszelnyickaja (NBC tévéinterjú közben)

Ifj. Donald Trump még hozzátette a következőket a Twitteren közölt email-levelezéséhez:

Mindenkinek, a teljes átláthatóság érdekében, közzéteszem a teljes email levelezésemet Rob Goldstone-nal, amit a 2016. június 9-ikei találkozóról folytattam. Az első email Robtól jött 2016. június 3-án, aki egy Emintől származó kérést továbbított. [Emint] a 2013-as Moszkva környéki Miss Universe versenyről ismerem. Eminnek és apjának nagy tekintélyű cége van Moszkvában. A Hillary Clintonról szóló információt, amiről azt üzenték, hogy megvan nekik, Politikai Ellenfél-kutatásnak tartottam. Először csak telefonon akartam velük beszélni, de amikor az nem sikerült, azt mondták, hogy a nő New Yorkban lesz és kérdezték, hogy találkoznék-e vele. Úgy döntöttem, hogy elfogadom a találkozót. A nő, mint ahogy maga is mondta nyilvánosan, nem kormánytisztségviselő. És, mint már jeleztük, nem tudott semmilyen információt, hanem az örökbefogadási politikáról és a Magnyickij-törvényről akart beszélni. Hogy szövegkörnyezetbe helyezzem mindezt, az egész még az előtt történt, hogy a jelenlegi Oroszország-láz divatba jött volna. Mint ahogy Rob Goldstein mondta ma a sajtóban, az egész találkozó „a legostobább képtelenség volt, amit valaha hallottam. Valójában fel is dühített engem.”

 

Tegyük hozzá a háromszor módosított „vallomáshoz”, hogy az említett hölgy Natálija Veszelnyickaja (aki állítólag csakugyan nem áll az orosz kormány közvetlen alkalmazásában, de volt férje miniszterhelyettes) mai tévéinterjújában éppen az ellenkezőjét állította, hogy ti. a Trump-stáb képviselői „akarták nagyon az információt”.

A Trump-mozaik további kockákra vár.