A horvátországi Hvar szigetén a helyi illetékesek úgy döntöttek, jelentős pénzbírságot szabnak ki mindenkire, aki illetlenül viselkedik. Aki felső vagy póló nélkül sétál a városban, 500 eurós büntetésre számíthat, aki csak fürdőruhában sétál, az 600 eurót fog fizetni, ha pedig közterületen (de nem arra szakosodott intézményben) eszik-iszik valaki, akkor már 700 eurót kell leperkálnia. Rikard Novak, Hvar polgármestere azt üzeni a turistáknak, spóroljanak a pénzükkel és élvezzék a szigetet. A polgármester szerint végső ideje volt, hogy drasztikus intézkedéseket vezessenek be, hiszen „Firenzében vagy Veronában sem sétálgatnak meztelenül az emberek”, tudatja az index.hr.

Hvar ugyanis a külföldi médiában az utóbbi években nemkívánatos hírnevet szerzett magának: olyan helyként emlegették, ahol a fiatalok meglehetősen vadul buliznak. Novak azt állítja, régóta foglalkozik turizmussal, s elérkezett az idő, hogy bizonyos szabályokat megfogalmazzanak. Több ízben számolt be a sajtónak, hogy a Hvarra látogató turisták közterületeken minősíthetetlenül viselkednek: köpködnek, vizelnek, a nyilvános területeken alszanak…

„Most tájékoztattuk a turistákat arról, hogy milyen magatartást várunk el tőlük. Hvar önkormányzata határozott a kommunális rendről és bírságokat szabott meg, amelyek azokra róhatóak ki, akik nem tartják be a szabályokat. Önök szerint horribilis a bírságok összege? Hát nekem is horribilis összegbe kerül Hvaron élni. Barcelonában az illetlen viselkedésért 1500 eurós büntetést kell fizetni. Lehet, hogy drágák a bírságok, de hatékonyak. Valamit tennünk kellett. Nálunk a turisták gyakorlatilag meztelenül járkálnak a városban. Számomra nem elfogadható, hogy valaki egy szál bikiniben járjon például vásárolni” – mondja a polgármester, aki nem tart attól, hogy a durva bírságok elriasztják a turistákat.

Novak a drákói intézkedések bevezetését azzal magyarázta: meg akarja állítani Hvar „turisztikai öngyilkosságát”, ami azzal kezdődött, hogy a szigetet világszínvonalú partihelyszínként reklámozták.