A nemzeti valuta már több mint egy hete igen erős – hétfőn lesz a csúcson az elmúlt másfél évben az euróhoz viszonyítva. Egyetlen euró 120.22 dinárt fog érni. Jorgovanka Tabaković jegybankelnök szerint ennek a jó gazdasági környezet az oka, a közgazdászok szerint viszont az ilyen irányvonalnak negatív következményei is lehetnek, összegez az N1.
Az elmúlt hónapokban tanúi lehettünk a dinár folyamatos erősödésének, az utóbbi napokban pedog különösen szembetűnő ez a jelenség. Öt hónappal ezelőtt, február derekán középárfolyamon egy euró 124.04 dinárt ért, most viszont a pénzváltóban 119 és 120 dinár között mozog az ára.
És amíg Nemzeti Bankban a dinár erősödését a hitelezés növekedésével, az erőteljesebb devizavásárlással, illetve a kivitel növekedésével magyarázzák, a közgazdászok szerint ennek a trendnek nincs valós indoka.
„A nemzetközi valutákkal szemben a dinárnak nem kellene erősödnie. Meg kell értenünk, hogy a dinár erősödése csak akkor lenne megengedhető, ha azt a termelékenység és a kivitel erőteljes növekedése előzi meg“ – állítja Dejan Šoškić, a belgrádi Közgazdasági Kar tanára.
Hogy az erős dinár éppen a hazai gazdaságnak, illetve az exportőröknek kedvezőtlen, azt a Munkáltatók Uniójának elnöke Nebojša Atanacković is megerősíti: „A kivitelezők sokkal kevesebb dinárt kapnak. Ezek a vállalkozók költségeiket dinárban fizetik és esetleges profitjukat is dinárban valósítják meg. A munkaadók alapvető üzenete, hogy az illetékesek igyekezzenek a dinár árfolyamát minél stabilabban tartani“.
A pillanatnyi árfolyam a polgároknak azonban igencsak kedvező, legalábbis rövid távon.
„Növekszik a fizetések és a polgárok más bevételeinek vásárlóereje. Az euróban mért fizetések most magasabbak, mint korábban. Csökkennek azoknak a polgároknak és cégeknek a költségei, akiknek euróalapú hiteleik vannak. Ugyanakkor az erős dinár miatt csökkenhet a kivitel és nőhet a behozatal. A polgárok arra talán nem gondolnak, de mindennek a végső gazdasági következménye a foglalkoztatottság csökkenése lesz“ – állítja Milojko Arsić, ugyancsak a Közgazdasági Kar professzora.
A jegybankelnök azt állítja, az euró nem fogja meghaladni a 122 dinárt az év végéig.