Előre eltervezett, szándékos emberöléssel gyanúsítják azt a nyolc támadót, akik a görögországi Zákinthosz szigetén megöltek egy amerikai állampolgárt. A nyolc gyanúsított között hét szerb és egy görög állampolgárságú férfi szerepel – ez utóbbi a Laganasz strandon található szórakozóhely csaposa.

A gyanúsítottakat kedden, július 11-én hallgatja meg a vizsgálóbíró.

A rendőrség a nyomozás folyamán több videofelvételt is megnézett: nemcsak a szórakozóhely biztonsági kamerája által rögzítetteket, hanem a szomszédos szórakozóhelyek kameráinak felvételeit is, amelyk ugyancsak a nyomozás részét képezték.

Bakari Henderson egy szelfit szeretett volna készíteni. A felvételekből látszik, hogy ezt meg is tette az ittas állapotban levő férfi az egyik pincérnővel, aki azonban ellökte a 22 éves amerikait. Ez váltotta ki a kidobóemberek és néhány vendég reakcióját.

A helyzet pár másodperc alatt eldurvult, amikor Henderson társasága összeverekedett a szerb vendégekkel – írta a newsit.gr honlap, amely szerint egy 32 éves, brit útlevéllel rendelkező brit állampolgár támadt rá először Hendersonra, akit a társai nem tudtak megvédeni.

Hendersonnak sikerült kimenekülnie a szórakozóhelyről, azonban a támadóitól nem tudott elfutni, akik még akkor is ütötték és rugdosták, amikor már elveszítette az eszméletét.

A halottkém megállapította, hogy Henderson halálát a fejére mért ütések okozták, s ezen kívül volt még egy sörösüveg által okozott sérülése is.

A görög lapok szerint az eset után a rendőrség azonnal őrizetbe vette a 34 éves csapost és a 32 éves kidobót, míg a videofelvételek alapján azonosított támadók még aznap éjjel feladták magukat a rendőrségnek abban a szállodában, ahol valamennyien tartózkodtak.

A legfrissebb információk szerint egyelőre mindenki tagadja a vádat, a csapos és a kidobó annyit mondtak, hogy ők csak szerették volna eltávolítani az amerikait a szórakozóhelyről, mert részegen problémázott.

Az egyik felvételen az látszódik, hogy a kidobó odamegy Hendersonék asztalához, s heves szópárbaj kezdődik, ami után Henderson feláll, s a felvételek alapján megüti a kidobót, s ezután elszabadultak az indulatok. Egy másik felvételen az látszik, hogy Henderson megpróbál kiszaladni, azonban ez nem sikerül neki, a támadók elkapják és az ütéseikkel megölik.

A görög újságok szerint a zákinthosi tragédia körbejárta a világot, míg a külföldi lapok egy 2011-ben történt esettel vontak párhuzamot, amikor egy brit turista egy taxissal szólalkozott össze, aminek az lett az eredménye, hogy a brit állampolgár meghalt.

Laganasz község lakosai szerint az éjszakai élet a szórakozóhelyeken annyira elvadnyugatiasodott, hogy este már nem is mernek kimenni a házaikból, a görög kormány pedig ahelyett, hogy a segítségükre sietett volna, megszüntette a helyi rendőrállomást.