„VUČIĆ, A DIKTÁTOR BEZÁRJA A KURIRT, HOGY SOHA TÖBBÉ NE KERÜLJÖN A LAP NYOMDÁBA! Hatalmával visszaélve, bűnös meghagyásokkal TÖRVÉNYTELENÜL zárolta az Adria media grupa minden számláját! Nyolcszáz foglalkoztatottat tesz az utcára!“ – olvasható a Kurir című lap (?) portálján.

A cikkből megtudhatjuk, hogy „Aleksandar Vučić rezsimje 25 napig tartó folyamatos támadásokat és nyomásgyakorlást követően az adóhatóság révén, brutális támadással és a végrehajtó hatalom hatásköreivel visszaélve, mindenféle jogalap nélkül zárolta az Adria media grupa (AMG) minden számláját“. (Az Adria media grupa a Kurir kiadója.)

Az adóhatóság a portál szerint nem állapított meg semmiféle adókötelezettséget az AMG számára, s az ideiglenes intézkedés indoklásában sem közölte, hogy milyen adó kiszabása várható. A portál azt is sérelmezi, hogy az adóhatóság egyetlen olyan körülményt sem nevezett meg, amelyekből az következne, hogy az esetlegesen megállapított adótartozást a cég ne fizetné meg.

A Kurir szerint a számlákat nem valamilyen konkrét összegre zárolták, ami „gyakorlatilag azt jelenti, hogy függetlenül attól, mennyi pénz lenne a számlákon, az AMG nem tud fizetni a beszerzőknek, béreket a dolgozóknak, sem semmi mást, ami nélkülözhetetlen a rendszeres ügyvitelhez“.

A Kurir szerint a szerb adóhatósággal „visszaélve Aleksandar Vučić hatalma zzal fenyeget, hogy a Nyugat-Balkán legnagyobb médiaháznak lefoglalja a teljes vagyonát és így átveszi a cég irányítását“.

Az AMG szerint „Aleksandar Vučić hatalma minden szerbiai törvényt felrúgott“, az adóhatóság első ízben zárolja valamely cég számláját mindenféle indoklás nélkül, anélkül, hogy feltüntetné saját követeléseit, a zárolás időtartamát vagy bármilyen más adatot.

A rengeteg nagybetű és felkiáltójel közül megpróbáltuk kihámozni a lényeget, nem túlságosan nagy sikerrel. A Kurir arra panaszkodik, hogy a hatalom minden eszközzel el akarja lehetetleníteni a lap nyomtatott változatának megjelentetését, amely „kritikusan ír“ az államfőről és munkatársairól.

A portál azt is állítja, hogy az adóhatóság lépését fenyegetések előzték meg, melyek célkeresztjében Aleksandar Rodić, az AMG tulajdonosa, a szerkesztőség és a cég dolgozói álltak. A Kurir szerint „most már teljesen nyilvánvaló, hogy Aleksandar Vučić és munkatársai valamilyen, csak számukra ismert lex specialis alapján járnak el, amely csak az AMG-re és a Kurirra vonatkozik, hiszen két héttel ezelőtt az adóhatóság zárolta a cég 16 millió dinárját azzal az indoklással, hogy elképzelhető, hogy az AMG talán nem lesz fizetőképes, amennyiben valamilyen, az állam felé irányuló adósságát kell törlesztenie“.

Nem tudjuk teljes bizonyossággal kihámozni, hogy az utóbbi időben ellenzékiként viselkedő Kurir valóban szúrta-e a frissen beiktatott államfő szemét, vagy esetleg valamilyen, csak az AMG tulajdonosa és Vučić valamilyen személyes konfliktusáról van-e szó, netán valóban nagy összeggel tartozik a cég az államnak. Vagy esetleg csak sima porhintésről van szó. Akinek ötlete van, írja meg nekünk!