Kissé rendhagyó módon, kordonokon kívül, de békésen zajlott le az idei Budapest Pride,  a (szervezők szerint) a legtömegesebb ilyen jellegű rendezvény a magyar fővárosban.

Pedig az előzmények nem voltak biztatóak: a szervezők napokkal korábban bejelentették, hogy a korábbi évektől eltérően ezúttal nem kordonok között szeretnének felvonulni, hanem valóban szabadon, a rendőrség azonban azt mondta, csak így tudja szavatolni a résztvevők biztonságát.

Szombaton végül, alig néhány órával a Pride kezdete előtt, a szervezők új útvonalat jelentettek be, s noha a rendőrség szerint ezzel lemondtak a saját biztonságukról, végül tudomásul vette a döntést. Így aztán a hagyományos Andrássy úti vonulás helyett a Pride résztvevői a Kossuth térről a budai Várkert Bazárhoz vonultak.

Kordonbontás tehát, amit a szervezők ígértek, nem volt, atrocitások sem történtek, noha két-három tucatnyi ellentüntető megjelent a helyszínen – őket azonban a rendőrség nem engedte az ünneplő tömeg közelébe.

A hatóságok a fémkerítés hiánya ellenére is igyekeztek, ahol csak lehetett, fizikailag elválasztani a felvonulókat Budapest népétől és turistáitól, de azért ez mégsem volt annyira nyomasztó, mint amikor szinte ketrecbe zárva kellett vonulniuk mindazoknak, akik hitet tesznek a maguk és mások szabadsága mellett.

Karlik Cintia, a Budapest Pride 2017 szóvivője szombaton az M1 aktuális csatornán a kordon ellenzését a következőkkel indokolta:  a szervezők álláspontja szerint a kordon korlátozza az alapvető gyülekezési jogot azzal, hogy a rendezvényhez nem lehet bármikor szabadon csatlakozni, illetve azt bármikor elhagyni. Emellett megjegyezték, hogy a teljes lezárás nélküli biztosítás sokkal kevesebb és rövidebb ideig tartó forgalomzárásokat eredményezne. „A hermetikusan lezárt útvonalnak van egy szimbolikus jelentése is, nevesen az, hogy hiába valósul meg a gyülekezési jogunk objektív oldala, annak szubjektív oldala, a többségi társadalommal való érintkezés, kommunikáció ezt teljesen ellehetetleníti, ezzel az álláspontunkkal a korábbi években az ombudsman is egyetértett egy jelentésében” – fogalmazott a szóvivő.

A Pride felvonulásának résztvevői a budaesti Bajcsy-Zsilinszky úton / MTI Fotó: Soós Lajos MTI Fotó: Soós Lajos

Az LMBTQ-közösség (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer emberek) ünnepi rendezvényén mintegy tízezren vettek részt, a tömegben a baloldali pártok (ki őszintén, ki némileg kényszeredetten) képviseltették magukat, de sokkal érdekesebb volt, hogy nagyon sok cég, vállalat, start up képviselői is jelen voltak; szervezetten, egyenöltözékben, profin elkészített transzparensekkel. Őket a Nyitottak Vagyunk-mozgalom mozgósította a részvételre: bankok, multinacionális vállalatok, magyarországi sikeres cégek képviseltették magukat, bizonyítva, hogy a homofóbia, illetve a mássággal szembeni bármiféle intolerancia 2017-ben már egyszerűen nem menő.

(Borítókép: A Budapest Pride felvonulásának résztvevői gyülekeznek az Országház előtti Kossuth Lajos téren / MTI Fotó: Máthé Zoltán)