Az idei turistaszezon Montenengróban a szokottnál korábban kezdődött és már most kijelenthető, hogy a megvalósított forgalom az év végén több mint egymilliárd eurót tesz majd ki. Mindez a korábbi években befektetett munkának és annak köszönhető, hogy az ország repülővel is könnyen elérhető – jelentette ki a Dnevne novine című lapnak Žarko Radulović, a Montenegrói idegenforgalmi Egyesület elnöke és a Montenegro Stars szállodacsoport társtulajdonosa.

„Látható, hogy a szezon sokkal korábban felpörgött, mint a korábbi években. Az egész június, de még a május egy része is olyan volt, mint csúcsidőben, ezt mindenki láthatta. Ma már olyan tömegek vannak a tengermellék minden városában, mintha július dereka lenne. Nemcsak Budván ez a helyzet, hanem Kotorban, Tivatban, Ulcinjban és Barban is. Idén mintegy egymilliárd eurós forgalmunk lesz, legalábbis ennyit tesz majd ki a hivatalos bevétel, de a valós valamivel meg is haladja majd ezt az összeget, hiszen továbbra is létezik a szürkegazdaság, még ha mértéke csökkent is” – mondta Žarko Radulović.

Pillanatnyilag a montenegrói szállodákban az egész világból érkezett vendégek pihennek. Jelentős számú turista érkezett Ausztráliából, Kanadából, az Egyesült Államokból, az Arab Emirátusokból – ez annak köszönhető, hogy Montenegró repülőgéppel immár könnyebben elérhető a távolabbi piacok számára is.

„Az idén már négy fapados cégünk van, több a charterjárat, megnyitottuk a skandináv, a lengyel, a litván, az észt, a lett, a cseh és a magyar piacot is. Itt van a Fly Dubai és már hozza az eredményeket is: szinte minden szállodában vannak vendégek, akik az Emirátusokból érkeztek.

Žarko Radulović elmondta azt is: a szezon kezdete előtt az orosz piaccal voltak bizonyos nehézségek, de a helyzet mostanra rendeződött.