Bő egy hét múlva kezdődik Budapesten a vizes világbajnokság: a szervezők javában készülnek, bár sok részletet még homály fed. Például azt is, hogy ki(k) lép(nek) fel a nyitóünnepségen, amelynek előkészületei már most is látványosak a magyar fővárosban.
Annyi biztos, hogy  a víz és az élet, a kultúra, a sport és a jövő kapcsolatát körüljáró, négy tematikus blokkra épülő nyitóelőadás – és a záróelőadás – létrehozásában a 220 önkéntes és fiatal sportoló mellett több mint 510 művész közreműködik, köztük olyan hazai világsztárok, mint Eötvös PéterHerczku Ágnes vagy Bogányi Gergely. A kortárs komolyzenétől a világzenén át számos irányzatot felvonultató összművészeti produkcióban a brit könnyűzenei szcéna sztárja, Emeli Sandé is színpadra lép, ahogyan azt a vizes vb hivatalos honlapja ígéri.

Ha az nem is derül ki, hogy a Rolling Stones hiányában (volt olyan elképzelés is, hogy a nagy öregeket hívják meg a nyitórendezvényre) ki szórakoztatja a budapestieket és a tévénézőket, a hvg.hu jóvoltából azt már tudhatjuk, hogy a 120 perces rendezvény többe kerül, mint a Sziget Fesztivál teljes nagyszínpadi programja, építéssel együtt.
A portál beszámolója szerint már zajlanak a próbák és technikai beállások a vizes világbajnokság megnyitó ünnepségének stílszerűen úszó színpadán a Lánchíd pesti hídfőjénél. Az már látszik, hogy a színpadot csak a kiváltságosak láthatják a maga valóságában, a többieknek maradnak a kivetítők. „Pedig épp a technikai kialakításoktól olyan drága állítólag a parti. Mintegy 2,4 milliárd forint megy el a látványra. Összehasonlításul: a Sziget Fesztivál nagyszínpada a technikával együtt idén százmillióból megvan” – írja a hvg.hu, hozzátéve: a vizes világbajnokság szervezői hatalmas showműsort akarnak adni a nyitóünnepség apropóján, és kicsiben leutánozzák egy olimpia megnyitóját. „Ezzel a felfogással a jelek szerint egyedül vannak, a világbajnokságot végigkísérő Eurosport például nem közvetíti a július 14-én este 9 órától megtartott partit” – teszi hozzá a portál.
A szervezők hivatalos kommunikációja szerint „a világbajnokság monumentális showműsorral várja a közel 3500 sportolót, a több tízezer szurkolót és a több millió tévénézőt”.
A hvg.hu emlékeztet: eddig azt lehetett tudni, hogy a budapesti és balatonfüredi nyitórendezvények, valamint a záróünnepség összköltségvetése 4,3 milliárd forint. Most már az is kiderült, ebből mennyit visz el a fővárosi nyitóünnepség. A szervezők azt írták: „A budapesti nyitóünnepség megvalósításának összköltsége megközelítőleg 3,4 milliárd forint, amely magában foglalja a terület és a rendhagyó vízi helyszín kialakítását, illetve a látványos fény-, videó-, multimédia-, lézer-, víz- és pirotechnikai megoldásokat felvonultató technikai megvalósítást is. Az esemény művészeti közreműködőire fordított összeg közel 1 milliárd forint, részleteket a szerződések értelmében nem áll módunkban nyilvánosságra hozni”.
A rendezvényt nem közvetíti a jogokat megszerzett Eurosport.
A hvg.hu számítása szerint a látványosság minden perce 28 millió forintnál is többe kerül. Ahhoz, hogy megértsük, mekkora összeg ez, a portál megszerezte a Sziget Fesztivál adatait.
„A Sziget nagyszínpadának felépítése az összes technikával, fénnyel és hangfallal együtt 100 millió forint. Az idei A-listás fellépőkre hatmillió eurót költ el a szervezőiroda. Az 1,85 milliárd forintba belefér a Sziget történetének egyik legdrágább előadója, Pink, ahogy hét napon át további 27 zenekar.”
Mindez azt jelenti, hogy a Sziget nagyszínpadának felépítése és a hét napon keresztül fellépők gázsija 1,4 milliárd forinttal olcsóbb, mint a vizes világbajnokság megnyitó ünnepségének 120 perce. És még egy adat, az idei VOLT fesztivál két nagyszínpadára fordított összeg a Linkin Park szerződtetése miatt a szokásosnál magasabb volt, 770 millió forintnak megfelelő eurót költöttek a többnapos rendezvény minden neves fellépőjére összesen. A világbajnokság 230 millió forinttal többet költ, hogy Emeli Sandé, valamint „500 világhírű hazai művész, köztük Eötvös Péter, Herczku Ágnes és Bogányi Gergely kápráztassa el a közönséget” – olvasható a hvg.hu-n.