Szerbia polgárainak zöme Aleksandar Vučićnak hisz – derült ki az Ipsos Adria közvéleménykutató ügynökség legfrissebb felméréséből, amely arra is rávilágít, hogy a Szerb Haladó Pártnak rekordmagas, 53 százalékos a támogatottsága, illetve, hogy a haladók vezetője az a politikus, aki hatalmon is a leghosszabb ideig bírja a polgárok bizalmát.

Vučić (és más politikusok) népszerűségét kétféleképpen vizsgálta a közvéleménykutató: egyfelől a polgárokat arra kérte, hogy bizonyos számú politikust osztályozzanak, másfelől megkérdezték őket, kik a legkedveltebb politikusaik, de a válaszhoz nem adtak semmiféle támpontot. Mindkét módszer esetében Vučić igen jelentős előnyt szerzett az ellenzéki politikusokkal szemben, akiknek népszerűsége többnyire változatlan a korábbi mérésekhez viszonyítva, tudatja a Blic.

Amikor arra kellett válaszolni, hogy melyik politikusnak hisznek a leginkább, a polgárok 30 százaléka Vučićot nevezte meg, ezen a listán a második helyen Saša Janković áll, három százalékkal, a többi politikus pedig még ennyit sem ért el.

A haladó pártelnök 2012 óta igen népszerű, támogatottsága mindig 40 százalék felett volt, s amikor ezt az adatot összevetjük a korábbi adatokkal, kiderül, hogy soha senki nem volt ilyen hosszú ideig ennyire népszerű, mint Vučić, aki mögött a második helyen Ivica Dačić áll 27 pozitív értékeléssel, a harmadik helyen pedig Ana Brnabić kormányfő található.

Saša Janković és Vojislav Šešelj egyaránt 12 pozitív értékelést kapott.

Vučić kivételével, aki több pozitív, mint negatív értékelést kapott, egyetlen politikus sem büszkélkedhet ilyen eredménnyel, mindenki másnak több negatív értékelése van, mint pozitív.

Az Ipsos a felmérést júniusban végezte, ezer fős, reprezentatív mintán.

Ez azt jelenti, hogy ha most vasárnap tartanák a választásokat, a haladók a biztos szavazók voksainak 53 százalékát szerezné meg, a választási küszöböt pedig csak négy párt lépné át.

A haladók megítélésében nincs nagy változás, még a kormányfő megválasztása sem hatott erre a tényezőre. Viszont az elnökválasztásokat követően átalakult az ellenzéki paletta megítélése. Saša Janković mozgalmának megalakulását követően, úgy tűnik, a pártok egy része (a Demokrata Párt, a Szerb Demokrata Párt és a Liberális-szociáldemokrata Párt) elvesztette szavazóinak egy részét, akik az új mozgalomhoz csatlakoztak.

A legkisebb támogatottsággal Čedomir Jovanović és Boris Tadić bír.

A Szerbiai Szocialista Párt nyolc százalékon áll, a Szerb Radikális Párt pedig haton.

Ma nem jutna be a parlamentbe a demokratákon kívül (akik négy százalékon állnak) a Dveri sem a maga három százalékával, az Elég volt mozgalom, az ugyancsak három százalékával és a Szociáldemokrata Párt sem, amely szintén három százalékon áll.