Az oktatási minisztériumnak mielőbb fel kellene cserélnie az egyetemi felvételi vizsgákat standardizált állami érettségi vizsgákkal – ez csak egyike azon ajánlásoknak, amelyeket az Európa Tanács szakértői dolgoztak ki Szerbia számára. Az Integritáserősítés és a korrupció elleni küzdelem címet viselő projektet szerdán mutatták be Belgrádban, tudatja a B92.net.

Az ajánlások szerint a minisztériumnak biztosítania kellene, hogy az új, összehangolt hozzáállást ne kövesse a magánfelkészítés intézményének megjelenése, ami azt eredményezné, hogy a tehetősebbek továbbra is előnyben lennének a többiekkel szemben annak eredményeképpen, hogy a vagyonosabbaknak módjuk van egyetemi felvételi felkészítőket fizetni. Biztosítani kell, hogy az érettségi felkészítő kurzusok mindenki számára hozzáférhetőek legyenek.

Az ajánlások egyike, hogy a szerb kormánynak és az illetékes minisztériumnak törekednie kell a szociális egyenlőség megteremtésére a majdani egyetemisták felvételekor, biztosítai kell a Felsőoktatási nemzeti tanács maximális függetlenségét. A szakemberek javasolják a doktori disszertációk nemzeti ellenőrzésének fejlesztését, azt, hogy a disszertációk minél nagyobb mértékben készüljenek angol nyelven, s hogy a külföldi szakemberek minél nagyobb számban kapcsolódjanak be a doktorik értékelésébe.

Az Európa Tanács képviselői  szerint annak érdekében, hogy meg lehessen fékezni az elektronikus berendezések használatát a vizsgákon, az egyetemeknek zavaró készülékeket kellene beszerezniük.

Párbeszédet szorgalmaznak a szakértők annak kapcsán is, hogy a Belgrádi Egyetem méretei megfelelőek-e, hogy ezen az egyetemen nem koncentrálódik-e túlzott mértékben a hallgatók és előadók száma más egyetemek rovására.
Vesna Mandić, az oktatási miniszter helyettese azt mondta, tárcája partner lenne a projekt megvalósításában, s hogy ennek a kezdeményezésnek a célja támogatni a felsőoktatási intézményeket abban, hogy etikai normákat dolgozzanak ki, küzdjenek a korrupció ellen és hogy népszerűsítsék a jó gyakorlatokat a minőségi oktatás biztosítása érdekében.

A felmérésekben, melyek az EU államaiban készültek, a polgárok 34 százaléka hiszi azt, hogy létezik a korrupció az oktatásban, az iskoláskor előtti intézményektől kezdődően egészen az egyetemi oktatásig.

A projekt végrehajtása áprilisban kezdődött, két évig tart, költsége pedig 800 000 euró, amit az Európa Tanács és az EU közösen biztosít.