Biztosan mindenki bosszankodott már, hogy ha az alig egy éve vett vasalója felmondja a szolgálatot, hiába viszi át a szomszéd mesterhez, ő csak széttárja a karját, hogy bizony, ezek a modern kütyük nem javíthatóak – de ha a nagymama vasalójával ballagunk át ugyanahhoz a mesterhez, pikkpakk rendbe hozza a készüléket.

Mindenkinek van egy-egy sztorija, aminek a lényege, hogy a 21. században gyártott termékek a legritkább esetben javíthatóak, hogy olcsóbb és egyszerűbb újat venni, mint a meglévő tárgyakat reparálni. A „mai fiatalok” már nem is hallottak olyan szakmákról, mint a szemfelszedő vagy az esernyőjavító, netán az üstfoltozó – kihaltak ezek a mesterségek, hiszen kifogyott alóluk a javítanivaló. A gyártók viszont azzal érvelnek, hogy ha tartósabb cikkeket készítenének, akkor sok munkahely válna feleslegessé…

Az Európai Parlament (EP) viszont éppen ezzel a trenddel megy szembe, amikor keddi plenáris ülésén a hosszabb élettartamú, könnyebben javítható használati tárgyak gyártását biztosító jogszabályok bevezetését szorgalmazta.

Az EP képviselői 662 szavazattal 32 ellenében, két tartózkodó voks mellett elfogadott állásfoglalásukban arra szólították fel az uniós tagállamokat és az Európai Bizottságot, tegyenek lépéseket azért, hogy a vásárlók tartós, kiváló minőségű, javítható és fejleszthető termékekhez jussanak hozzá.

Aláhúzták: mivel az európai fogyasztók 77 százaléka inkább javíttatni szeretné elromlott készülékét, mintsem újat venni helyette, mihamarabb fel kell lépni a beépített elavulás ellen, a cserealkatrészeknek pedig megfizethetőnek kell lenniük.

A képviselők javaslatot tettek az árucikkek és azok szoftverei beépített elavulásának kezelésére is. Véleményük szerint több erős, könnyen javítható, minőségi termékre van szükség, termékkategóriánként pedig meg kell határozni a minimális tartóssági kritériumokat. Ha a javítás egy hónapnál több időt vesz igénybe, akkor a garanciát ennyivel meg kell hosszabbítani – mondták.

Olyan fontos alkatrészeket, mint az elemeket és LED-eket nem szabad fixen beépíteni a termékbe, hacsak ez biztonsági okból nem indokolt – húzták alá. Javaslatuk szerint szükség van a beépített elavulás fogalmának uniós definíciója kidolgozására és egy olyan szabályozás létrehozására, amely kiszűri ezt.

Azt hangoztatták, hogy a tagállamoknak ösztönözniük kell a tartós és javítható termékek gyártását, ami a javítási és használtcikk kereskedelmen keresztül munkahelyeket teremt és csökkenti a hulladékot.

A képviselők továbbá arra kérték a bizottságot, hogy vegye fontolóra egy tartósságot, javíthatóságot, fejleszthetőséget is elismerő európai címke bevezetését is, tudatja az MTI.