Ha Szerbia kénytelen lesz választani az Oroszországgal való szorosabb kapcsolattartás és az uniós tagság között, ez utóbbit fogja választani – jelentette ki Ana Brnabić szerb kormányfő.

A miniszterelnök a Bloomberg amerikai hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: kormányfőként folytatja az utat, amin elődje indult, hogy 2020-ig (mandátuma végéig) felkészítse Szerbiát az uniós tagságra. „Az Európai Unió ott van, ahová mi tartunk, ez nyilvánvaló” – mondta Brnabić.

A kormányfő emlékeztetett, hogy Szerbia „érzelmi kapcsolatban áll Oroszországgal a hagyományok, a kultúra és a vallás miatt”, hogy Szerbia lakosságának nagy része Oroszországra a nagy testvérként, védelmezőként tekint. „Ezeket az érzelmeket nem lehet figyelmen kívül hagyni, de stratégiai célunk az unió” – szögezte le egyértelműen a kormányfő.

Emlékeztetve, hogy a jelenlegi államfő még miniszterelnökként elutasította az EU azon határozatának betartását, amelynek értelmében Brüsszel szankciókat vezetett be Moszkva ellen az ukrajnai szerepvállalása miatt, a Bloomberg leszögezte: az új szerb kormányfő nem tudta megerősíteni, hogy Belgrád kitart ezen álláspontja mellett akkor is, ha Szerbia uniós tagságát veszélyeztetné vele.

„Ezt a kérdést nem szeretném kommentálni, hiszen a Balkánon nagyon nehéz elkötelezni magunkat bármi mellett. Ez egy nehéz régió” – mondta Brnabić, akiről a Bloomberg kiemelte, hogy párton kívüli és hogy az Egyesült Államokban, illetve Nagy-Britanniában tanult.

A kormányfő szerint a Pristinával való viszony normalizálása attól függ, hogy a koszovói kormány biztosít-e bármilyen fokú autonómiát a területén élő szerbeknek.

„Függetlenül attól, hogy 2020-ban teljes egészében készen állunk-e az uniós tagságra, a csatlakozás az Európai Uniótól, illetve attól is függ, hogy Brüsszel készen áll-e majd az új tagállamok felvételére” – figyelmeztetett a kormányfő, aki soha sem kételkedett abban, hogy bírja majd Aleksandar Vučić támogatását, amikor nehéz kérdésekről kell döntenie, de abban sem, hogy a döntéseket a jelenlegi államfő felügyelete nélkül fogja meghozni.