Horvátországban a turista szent: tehet bármit, mondhat bármit, ha rendesen fizet és busás borravalót hagy az asztalon, a helyiek nem igazán fognak beszólni neki. Persze lehet, hogy a háta mögött fintorognak, grimaszolnak, lehet, hogy majd el is mondják mindennek – de csak akkor, ha már nem hallja, nem látja. Úgy tűnik, azonban a horvátok turistaközpontúságának is van határa: Pag egyik településének polgármestere kért bocsánatot a Facebookon azoktól, akik megválasztották, a turisták, elsősorban a pénzes brit ifjak viselkedése miatt.

Novalja Pag északnyugati részén, egy védett öbölben fekszik. Kedvező földrajzi fekvése jó megközelítést biztosít mind az Adria északi részéről délre haladó tengeri útvonalon, mind a szárazföld felől nonstop kompjárattal, illetve a Pagi-hídon át. Novalja strandjai közül pedig a partiturizmusáról, bulijairól híres (hírhedt?) Zrće a legnépszerűbb, ahol még a strandszezon fogalma is némileg átértelmeződik. A június végén tartott Hideout fesztivál azonban kiverte a biztosítékot a helyiek körében és a polgármester is idegessé vált. Ante Dabo, a település első embere a Facebookon kért elnézést polgártársaitól a brit vendégek viselkedése miatt, mondván, a városka náluk rosszabb „partiánereket“ az életben nem látott.

Novalja hivatalos Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében Dabo a következőket írta:
„Tisztelt polgártásaim!
Városunk utcáit járva, hallgatva polgártársaink beszámolóit a tapasztaltakról folyamatosan kavarognak bennem az érzelmek: egyfelől szomorú és elkeseredett vagyok, másfelől polgármesterként felelősséggel tartozom a városért, amelyet megbecstelenített és megalázott a Nagy-Britanniából érkezett fiatal vendégek barbarizmusa és kulturálatlansága. Maga a tény, hogy az angol vendégek a mi körülményeinkhez képest kimondottan jók az anyagi lehetőségei, senkit, még őket sem jogosítják fel arra, hogy olyan primitív viselkedést tanúsítsanak, ami előtt a helyi lakosság szinte tehetetlenül áll: a meztelenkedés, a részegség és a fékevesztett magatartás, amit utcáinkon és apartmanjainkban tanúsítanak, megdöbbentő. (…)“ A polgármester szerint a közbiztonság is komolyan romlott a városban.

Az index.hr megkereste Ante Dabót, mondaná el, hogy mi is a gond az angol fiatalokkal. A polgármester a portálnak elmondta: ez így nem mehet tovább. „Nincs ebben semmi emberi méltóság. Nem lehet a tömegközlekedési eszközökön apró fürdőruhákban járni, nem lehet a vendéglőkbe bikinikben ücsörögni. Hogyan érezné magát Ön, ha egy olyan székbe kellene ülnie, amelyben Ön előtt valaki gyakorlatilag meztelenül ült? Olyan pici kis tangákban járnak, amelyek hátulról gyakorlatilag éppen semmit sem takarnak. Ez illetlen is, és primitív is. De emellett amikor ittasak és bedrogoznak, ezek a vendégek üvöltenek, támadóan lépnek fel, agresszívek“ – panaszolja Dabo, aki szerint Novalja lakosai támogatják a részeg britek elleni fellépését. „Nincs az a pénz, ami megéri ezt a megaláztatást. Egyszerűen mindennek van mértéke és ára, de a méltóság megfizethetetlen. Nem süllyedhet egy város ennyire mélyre, hogy ilyesmi felett szemet hunyjon“ – mondta Dabo, aki a Hideout fesztivál kapcsán elmondta: eddig néhány apró incidenstől eltekintve nem volt baj a fesztiválozókkal, de az idén „tizenháromezres brit invázióval szembesült a város, akik végtelenül kulturálatlan magatartást tanúsítanak“. A partiturizmus támogatásáról híres polgármester immár más tartalmakat, másfajta idegenforgalmi kínálatot szeretne meghonosítani. „Nem leszünk Zrće túszai, nem lehet ez a partistrand a mi legfőbb idegenforgalmi kínálatunk. Felújítottuk a köztereket, rendbehoztuk a történelmi városközpontot, ezek az angolok meg szó szerint oldalba vizelik a kistemplomot” – panaszolja.

A horvát sajtóban megjelent cikkek alatt olvasható kommentek szerint Novalja polgármesterének igaza van, tényleg tűrhetetlen a részeg britek viselkedése, mások arra figyelmeztetnek, hogy Horvátország egyszerűen nem mondhat le a pénzes turistákról.