Demonstrációra készülnek a Tesco dolgozói: szombaton az egyik budapesti hipermarket előtt szeretnék felhívni a munkáltató figyelmét, hogy béremelést akarnak. A cég ugyanis a magyar kormány által elrendelt kötelező januári intézkedéseken túl nem hajlandó további bérelemelésekre.

Ha nem lesz eredményes a szombati tescós demonstráció, akkor a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke elképzelhetőnek tartja, hogy a dolgozók üres bevásárlókocsikkal lassítsák az üzletlánc forgalmát. Sáling József szerint hiba volt eltörölni a vasárnapi boltzárat. Az érdekvédő ezt a Magyar Nemzetnek adott interjúban mondta el, ahogyan azt is, hogy ha eredménytelen lesz a szombati tüntetés, akkor a demonstrációt több helyen is meg tudják ismételni.

„Azt az üzenetet szeretnénk eljuttatni a prágai központba, hogy értsék meg: baj van, muszáj bért emelniük“ – mondta az érdekvédő, aki szerint ha ez nem valósul meg, akkor a következő lépés az úgynevezett munkaügyi vita bejelentése lesz, ezután tarthatnak figyelmeztető sztrájkot.

Ez jelenthet egy-két órás teljes leállást, de előfordulhat munka- vagy vásárláslassítás is.

Az utóbbinál a dolgozók fognak egy bevásárlókocsit, mindegyiket üresen betolják az áruházba, hogy ne férjenek be a vásárlók, és ne tudják hová tenni az árut, amelyet megvennének.

Sáling József szerint mindenütt vannak gondok a szakmában, amelyben óriási problémát jelent a munkaerőhiány.  Ugyanis a 2008-as válság után, amikor kisebb volt a fogyasztás, a cégek is spóroltak a létszámmal.  A Tescóban korábban több mint 21 ezren dolgoztak, ma alig 17 ezren. „Pedig nem lett kevesebb a bolt vagy kisebb az alapterület. Ennyivel kevesebb emberrel kell megoldani a munkát, ami állandó feszültséget jelent. Ez sajnos jellemző az egész szakmára. Ilyenkor kell emelni a béreket, de a Tescónál ez a folyamat most megtorpant, emiatt szerveződik a szombati tüntetés“ – mondta a Sáling, aki azt is hozzátette: a kereskedelemben dolgozók azt az ígéretet kapták a következő évre, hogy bruttó 180 ezer forint lehet a szakmunkás-minimálbér (ennek összege jelenleg mintegy 161 ezer forint). Ebben a tekintetben a Tesco sem áll rosszul, mert ad különböző bérkiegészítéseket. Mégis, aki tud, elmegy máshová dolgozni, vagy egyszerűen külföldre távozik.