Szerbiában a teljes lakosság mindössze 8,5 százalékának van meg az összes foga, míg a polgárok 9,3 százalékának egyetlen egy foga sincs – ezzel a statisztikával Szerbia az első helyen áll Európában a csorba fogúak és a fogatlanok számát figyelembe véve.

Hiányos fogazatúak kontra hibátlan fogsorúak

Ha most ahelyett, hogy papírra vetném a gondolataimat, körbenéznék a Facebookon, jó eséllyel igen gyorsan hiányos fogazatú, tekintélytelen külsővel és vitatható higiéniai szokásokkal rendelkező személyek jelennének meg a képernyőn, akik a kampányrendezvényen zászlókat lobogtatnak, emelik a kezüket az ég és a politikai példaképük felé, vagy éppen a megérdemelt ebédcsomagjukat majszolják.

„Annak ellenére, hogy a műfogsor sok ember számára megfizethetetlen, a problémát lehet orvosolni néhány fogbeültetéssel” – mondta a Szerbiai Rádió és Televíziónak dr. Miodrag Šćepanović, a Fogorvosi Egyetem docense, aki a hírműsorban arra is felhívta a figyelmet, hogy a szabadságok idényében egy héttel az utazás előtt ajánlatos felkeresni a fogorvost, ezzel is megelőzve az esetleges problémát a nyaraláson.

„A fogfájás nagyon kellemetlen lehet. Egy héttel az utazás előtt nagyon hasznos lehet egy látogatás a fogorvosnál, azonban ilyen rövid idővel az út előtt nem szabad komoly beavatkozásokat végezni, nehogy a pihenés alatt jelentkezzenek a problémák” – tanácsolta Šćepanović, aki hozzátette, az utazóknál – biztos, ami biztos alapon – mindig legyen antibiotikum.

Jó néhány éve már a külföldiek és a vendégmunkások is arra használják ki a szabadságukat, hogy Szerbiába utazzanak, ahol megjavíttatják a fogaikat, műfogsort készítettnek. Šćepanović szerint nemcsak a külföldi díjszabáshoz képest sokkal kedvezőbb ár miatt teszik ezt, hanem, mert nagyon elégedettek a szolgáltatások minőségével.