A szerbiai intézmények és politikusok tevékenységét követő és elemző CRTA civil szervezet legújabb felmérése alapján az elmúlt helyhatósági választásokat követően az ország városainak, illetve községeinek egyharmadában több mint száz „politikai átigazolás” történt.

A független újságírókat és aktivistákat maga köré tömörítő civil szervezet szerint az „átigazolási lista” élén ott van Bilicki Zoltán,  Ada polgármestere is.

Az adai polgármester kéri a polgárokat, hogy Vučićra szavazzanak

Bilicki Zoltán, adai polgármester a Facebookon magyar és szerb nyelven kérte meg a község polgárait, hogy a az április 2-ai elnökválasztáson Aleksandar Vučićra, a Szerb Haladó Párt elnökére, a hatalmi koalíció jelöltjére szavazzanak, mert akkor Bilicki és csapata be tudja fejezni azokat a terveket, amelyeket a 2016-os helyhatósági választásokon ígértek meg a polgároknak.

Az eredeti választási listájukról Kragujevacon igazoltak át legtöbben. Itt ugyanis 11 képviselő lépett át egyik másik képviselőcsoportba, a második helyen Merošini község található 10 képviselővel,  a  harmadik helyet pedig a zsabljai és az apatini község osztja meg 6-6 átigazolt képviselővel.

A CRTA egyébként ma indította el a kojenavlasti.rs internetes adatbázist is, amelyen keresztül Szerbia lakossága könnyen információhoz juthat az önkormányzati képviselők párthovatartozásáról, és arról, hogy kik váltott politikai pártot a tavalyi helyhatósági választások óta.

A civil szervezet aktivistái szerint a képviselők átigazolásaikkal eljátsszák a polgárok bizalmát, s értelmetlenné teszik a választásokat. A civil szervezet tagjai egyben abbéli reményüknek is hangot adtak, hogy kezdeményezésükkel párbeszédet indítanak a társadalmi felelősségről, s a politikai átigazolások következményeiről.

A portálon 170 szerbiai város, illetve község képviselőinek az adatai található meg, de a képviselők negyedének a politikai hovatartozásáról ezidáig nem sikerült adatot találni, mivel az ilyen jellegű információkat nem teszik közzé a választási listák átadása alkalmával.  Pavle Dimitrijević, a CRTA jogi csapatának a vezetője szerint az adatok összegyűjtése során az is gondot jelentett, hogy a községek honlapjain sem tüntetik fel a képviselők politikai hovatartozásáról szóló információkat.

A CRTA aktivistái egyben felkérték az ország lakosságát is, hogy amennyiben értesülnek egy-egy politikai átigazolásról, azt jelentsék a civil szervezetnek. Az internetes portálon található adatok szerint az átigazolók top-listáját Bilicki Zoltán, adai polgármester, Dragan Rastović, Jelena Filipović, Nebojša Smiljanić, és Nikola Ilić apatini képviselők vezetik.

Bilicki Zoltán, jelen pillanatban harmadik polgármesteri mandátumát tölti, adai okleveles közgazdász 2008-ban a Demokrata Párt (DS) színeiben lett Ada község  és egyben az ország legfiatalabb polgármestere. 2012-ben úgyszintén demokrata jelöltként indult a választásokon, s újabb négy évre kapott bizalmat, 2016-ban viszont néhány hónappal a választások előtt kilépett a Demokrata Pártból és a Mi igazoljuk a bizalmat! polgári csoportosulás listavezetőjeként indult a választásokon. A polgári tömörülés a képviselő-testületben 29 képviselői helyből 19-et szerzett meg magának, s lett része a Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség 4-4 képviselőjével közösen alkotott hatalmi többségnek. Bilicki tavaly év decemberében hivatalosan is tagja lett a Szerb Haladó Pártnak.