Csütörtökön közöltük, hogy a szabadkai Gyermekszínházban mindkét szakszervezet Árokszállási Márta igazgató leváltását követeli. A szakszervezet vezetői sajtótájékoztatón mondták el az álláspontjukat.

Törvénytelen felmondások és mobbing a Gyermekszínházban

A szabadkai Gyermekszínházban működő két szakszervezet, a Függetlenség és az Önálló Szakszervezet közös sajtótájékoztatón számolt be csütörtökön az intézményben uralkodó állapotokról. A problémákat Csiszár László, a Gyermekszínház Függetlenség szakszervezetének vezetője részletesen ecsetelte: – Más közintézményekhez hasonlóan a Gyermekszínházban is 2016 áprilisában hajtották végre a törvényben előírt létszámleépítést.

A Magyar Szó napilap a témával kapcsolatban megkérdezte Árokszállási Mártát is, aki elmondta, a szakszervezetnek nincs semmilyen bizonyítéka, melyekkel alátámaszthatnák az ellene felhozott vádakat, ő viszont minden egyes döntését dokumentumokkal tudja bizonyítani, nem lopott el egy dinárt sem, és nem tett semmi törvénybe ütközőt. Az igazgató elismerte, hogy felvette a saját fiát, de azt is elmondta, hogy a gyermeke sokkal kevesebbet keres a színszéknél.

Árokszállási Márta nyilatkozata a Magyar Szónak:

– A probléma tavaly kezdődött, amikor közintézményként kénytelenek voltunk csökkenteni a dolgozók számát. Az egyetlen kikötés az volt, hogy olyan munkatársakat kell munkaerő-felesleggé nyilvánítanunk, akik nélkül a munka zavartalanul folyhat tovább. Egy munkacsoportot hoztunk létre, hogy eldöntsük, ki legyen az a két személy, akit elbocsátunk, és mivel a színészek kivételével minden munkahelyen egyetlen emberünk van, azaz egy díszlettervezőnk, egy pénztárosunk, egy hangtechnikusunk és így tovább, ezért egyedül a színészek közül tudtunk kiválasztani két személyt. Felállítottam egy ranglistát közöttük, melyben nem a végzettség fokát, hanem a tehetséget vettem alapul, mert úgy vélem, ez fontosabb, mint az iskola, de azt is tudni kell, hogy a legtöbb színésznek nincs is felsőfokú végzettsége. A tizenhét színész közül az utolsó két helyen szereplő ember kapott felmondást, mégpedig Jelena Rašković és Szloboda Tibor, ők azonban a bírósághoz fordultak emiatt, és a szakszervezet is ellenem fordult. Az alapfokú bíróság döntése alapján vissza kellett vennem Jelena Raškovićot, akivel szemben a város kiegyenlítette minden kötelezettségét, továbbá meg kellett ismételnünk az eljárást, és újra kiválasztani valakit, akit munkaerő-felesleggé nyilvánítunk – mondta Árokszállási Márta, hozzátéve, egy bizottságot hoztak létre, amely elvégezte az újbóli rangsorolást, s ezúttal a ranglista felállításánál figyelembe vették, hogy kinek milyen végzettsége van, valamint egyéb szempontok alapján is pontozták a színészeket, így a munkaéveket is figyelembe vették, s ez alapján ismételten Jelena Rašković került a lista utolsó helyére, és másodszor is felmondást kapott.

Az igazgatónő elmondása szerint ezt követően a színésznő édesapja, aki ügyvéd, beperelte őt, amiért ismét felmondott a lányának, valamint hogy mobbingnak tette ki, majd a szakszervezetek is összefogtak, és tíz tagjuk úgyszintén mobbing miatt indított ellene eljárást, a negyedik vádirat pedig annak az alkoholproblémákkal küzdő színésznőnek az esetéből született, aki ellen fegyelmi eljárást indított, mert többször nem jelent meg a munkahelyén.

– Időközben a bíróság Szloboda Tibor esetében is úgy döntött, hogy a színháznak vissza kell őt vennie, aki közben már rendes munkaviszonyban állt a Pannon RTV-ben. Szloboda Tibor, aki emellett saját színházát, a Vamabászt is létrehozta, visszatért a Gyermekszínházhoz, ugyanis itt nagyobb a fizetés, de tiszteletdíjas munkatársként továbbra is bedolgozik a tévének, nekünk viszont ismételten ki kell választanunk valakit, akit helyette elbocsátunk, s mivel ő biztosan nem az utolsó lesz a listán, attól tartok, valaki olyantól kell megválnunk, akire viszont nagy szükségünk van – magyarázta az igazgatónő, hozzátéve, Szloboda Tibornak mindössze hetvenháromezer dinárt kell külön kifizetni, amiatt, mert tavaly felmondást kapott. A 2006-ban kiírt tenderrel kapcsolatban elmondta, hogy neki ahhoz nincs köze, hiszen 2010 óta igazgató, másrészt a színház felújításának van egy meghatározott sorrendje, és a műszaki felszerelés leszállításának még nem jött el az ideje. A mobbing és a megromlott viszonyok kapcsán kijelentette, a kollektíva két részre szakadt, őt folyamatosan támadják, bojkottálják, beperelték, és előfordulhatott, hogy nem megfelelő hangnemben válaszolt, reagált, de mint állította, a kollégák egy része sem megfelelően áll hozzá a munkához, előnyben részesítik más társulatoknál vagy más munkahelyeken vállalt munkájukat, miközben felveszik az egész havi fizetésüket, egyesek csak saját anyanyelvükön szóló előadásokban hajlandók szerepelni, holott nincs külön szerb, magyar és horvát társulat, nem járnak próbákra, vagy az utolsó pillanatban lemondják az előadásban való közreműködést. Az igazgatónő a nepotizmus kapcsán elmondta, az, hogy alkalmazta a fiát, valóban annak minősül, amíg azonban a színészek negyvenöt- és hatvanháromezer dinár között keresnek, miközben ők dolgoznak a legkevesebbet, az ő fia azok között van, akiknek az átlagbére huszonnégyezer dinárt tesz ki.

– A két szakszervezet a leváltásom ügyében először a Gyermekszínház igazgatóbizottságához fordult, ők azonban nem tettek lépéseket, ugyanis a városi képviselő-testület nevezi ki és váltja le az igazgatót, ugyanakkor a Társadalmi Tevékenységek Titkárságának véleménye alapján a Gyermekszínház működésével nincs gond, és a munkámat is megfelelően végzem, ezért nem került sor a leváltásomra. Mivel az elmúlt egy évben több helyen is próbálkoztak leváltatni, de nem jártak sikerrel, most a polgármesterhez és a nyilvánossághoz fordulnak. Én nem fogom feladni, de nem is magam miatt csinálom. Az volt a vágyam, hogy a Szabadkai Gyermekszínház újra a legjobb legyen Szerbiában, ezt pedig elértük, és most szeretném, ha a régióban is a legjobbak lennénk. Az elmúlt években 45 díjat hoztunk haza, évente 300 előadásunk van, és hat premiert készítünk elő, s azt hiszem ez önmagáért beszél. A kollégáknak egyszerűen nem tetszik, hogy többet kell dolgozni, és hogy már nincs önigazgatás – jelentette ki az igazgatónő.