Félmilliárd forint, azaz mintegy 1,6 millió euró érkezik a magyar kormánytól az MKP-hoz a következő fél év folyamán médiastratégiára és egy regionális sajtóhálózat működtetésére – közölte Menyhárt József, a párt elnöke az elmúlt hétvégén a Duna-parti Pikniken – írja az Új Szó.
A dunamocsi zárt körű rendezvényt a magyarországi, oldott hangulatú közéleti találkozók, például a baloldali Szárszói Találkozó vagy a konzervatív Kötcsei Piknik mintájára indították el, az első találkozó tavaly volt. Csak az MKP értelmiségi holdudvarát és a párthoz közeli sajtót hívják meg. A tavalyi találkozó fő témája is a média volt, erre kötött rá Menyhárt József pártelnök most, amikor a sajtó szerepéről és a magyarországi támogatásáról beszélt.
„Amikor a sasok hallgatnak, a papagájok kezdenek fecsegni” – mondta a párthoz közeli Felvidék. ma portál szerint az MKP elnöke, Churchillt idézve. A portál azt írja, Menyhárt szerint még mindig van irányított közbeszéd és vannak médiák, amelyek országos szinten ugyanazt szajkózzák. Ezért az MKP alulról építkezve regionális, erős sajtóhálózatot próbál létrehozni, nyomtatott és online változatban is. „Ebbe szeretnénk bekapcsolni az összes jelenlévő hírportált, gyakorlatilag összesíteni az erőinket, egy csapatba állítani” – idézi a pártelnököt a híroldal.
Menyhárt szerint az erre felhasználandó pénz félmilliárd forint, erről a közelmúltban döntött a magyar kormány. „Reményeim szerint ezt egy olyan alap kezeli majd, amely kikezdhetetlen, és amely erővel képviseli azt a szemléletet, melyet az itt ülők és a magyar közösség fontosnak tart” – mondta. A pénz az elkövetkező fél évben érkezik.
Menyhárt József az Új Szónak azt mondta: nem pártsajtót hoznak létre, a régiók hangját akarja felerősíteni az MKP. Véleménye szerint nincs gond azzal, ha egy párt szerez pénzt sajtóra, ettől még nem feltétlenül csorbul a sajtó szabadsága.
Sajtótámogatás már korábban is érkezett Magyarországról, elsősorban az MKP-hoz közel álló médiához. A Felvidék.ma, amelyet a Szövetség a Közös Célokért működtet, a Hírek.sk, amely a Szlovákiai Magyar Televíziósok Szövetségének portálja, nemzeti jelentőségű intézményként kap több tízmillió forintot a Bethlen Gábor Alapon keresztül. Ez a félmilliárdos csomag azonban regionális sajtóhálózat kialakítására megy el – melybe a Duna menti pikniken elhangzottak szerint a nevezett portálokat és annak újságíróit is bevonnák.
Kistérségi lapok 
„A felvidékiség kistérségekre bontható, az emberek inkább érzik magukat csallóközinek, mátyusföldinek, bodrogközinek. Úgy gondoljuk, ezeknek a térségeknek hangot kell adni akár a nyomtatott, akár az elektronikus sajtóban” – mondta az Új Szónak Menyhárt. A párt által szorgalmazott regionális sajtóhálózat ezeknek a kistérségeknek a problémáival foglalkozna, és adna nekik megszólalási lehetőséget nyomtatott, illetve elektronikus formában. „Az elgondolás szerint ezeket a térségeket összefésülve, egy gyűjtőportálon is megjelenítenénk” – tette hozzá. „Ez egy regionalizmusra épülő elgondolás, nem mondtam, hogy egy párt működteti majd a sajtót” – mondta Menyhárt arra a felvetésre, jónak tartja-e, hogy egy párt épít sajtóhálózatot. Véleménye szerint az MKP kötelessége olyan tervek mellé állni, melyek a sajtót erősítik, vagy a magyar kormány partnereként támogatást hozni erre a célra. Azok a kétségek, melyek azt firtatják, mennyire lesz független a pártvonalon érkező pénzből kialakított sajtóhálózat, szerinte csak feltételezések. „Ahogy azt feltételezték, hogy a gazdaságélénkítő csomagnál csókosok intézményét akarjuk létrehozni, vagy a Libertate kapcsán is fantomszervezetet emlegettek egyesek” – jelentette ki. A gazdaságélénkítő csomag részleteiről és az azt kezelő alap tagjairól ugyanakkor még mindig nem árult el részleteket lapunknak.
„Nem kell attól félni, hogy az MKP pártlapokat akar kialakítani. Ha egy portál, vagy bármilyen sajtótermék kiszolgál egy pártot, azzal a hitelét veszti. Lehet, hogy az olvasóközönsége megmarad, és lesz egy kör, amely továbbra is olvassa, de úgy gondolom, ezek nem tájékoztatnak objektíven” – szögezte le Menyhárt.
A Vajdaságban is volt már példa arra, hogy VMSZ uralta nemzeti tanács által működtetett lapot politikai nyomás miatt több újságíró is otthagyta.
Menyhárt szerint nálunk is volt példa arra, hogy politikai nyomásra álltak fel újságírók. „Törekedni kell arra, hogy az újságírás tiszta intézmény legyen” – tette hozzá. A magyarországi támogatást Menyhárt szerint egy független alap kezelné, de arról egyelőre nem akart beszélni, hogy milyen struktúrában, és azt sem árulta el, mely létező lapokat erősíti majd a pénz, illetve milyen új lapok jöhetnek létre a támogatásból.
Esterházy Akadémia
Egyelőre az sem egyértelmű, kik dolgozhatnak az egyes lapoknál, szlovákiai magyar újságírókból ugyanis hiány van. Gubík László, a Via Nova ICS elnöke ugyanakkor a közelmúltban jelentette be, hogy közéleti „szellemi műhelyt” indít Esterházy Akadémia néven, mely egyszerre képez politikusokat és újságírókat. Az akadémia információink szerint 60 millió forint magyarországi támogatásból jön létre. Menyhárt József reményei szerint az akadémia a sajtóhálózatnak is képez újságírókat. „Minden olyan intézmény kívánatos, amely a felvidéki magyar újságírást erősíteni tudja. Az a cél, hogy megerősítsük az újságírókat, nem az, hogy befolyásoljuk őket” – jelentette ki.
Már épül hálózat 
Értesülések szerint Takács Krisztián, a Csallóköz hetilapot kiadó Regioport vállalat tulajdonosa épp az év elején kezdett hozzá egy régiós sajtóhálózat kiépítéséhez, miután megvette a Regioport elődjét, a Warpe Kft.-t. A Warpe a tavaly megszűnt, utolsó éveiben MKP-közeli Szabad Újság kiadója is volt. Takács Krisztián az év elején azt mondta lapunknak, a Regioport több lapot is kiad majd, más tevékenysége is lesz, részletekről nem beszélt. Mostani megkeresésünkre azt mondta, nem tud a Magyarországról érkező médiatámogatási csomagról és az MKP régiós sajtót erősítő terveiről. „Én ettől függetlenül építem a Regioport hálózatát”. (Forrás: Új Szó)
Nyitóképünkön: Menyhárt József és Orbán Viktor (fotó: MTI)