A Fiat Chrysler Automobiles kragujevaci gyárában a két váltásban dolgozó, mintegy 2000 munkás harmadik napja sztrájkol. Mint arról korábban beszámoltunk, a munkavállalók a nettó 38 000 dináros bérük helyett 45 000 dináros bért szeretnének kapni, követelik a vállalatban a munka újraszervezését, a 2016-os évre prémiumot kérnek, valamint azt is beleírták a követeléseikbe, hogy azok a dolgozók, akik öt óra előtt vagy 22 óra után mennek dolgozni vagy hagyják el a gyárat, utazási támogatást kapjanak.

Sztrájkolnak a kragujevaci autógyárban

Kedden reggel hat órakor a Fiat Chrysler Automobiles (FCA) kragujevaci gyárában a munkások sztrájkba léptek – mondta Zoran Marković, az Önálló Szakszervezet elnöke, aki hozzátette, hogy a dolgozók a munkahelyükön vannak, de nem végzik el a munkájukat.

Az emberek a munkahelyeiken vannak, azonban nem végzik el a feladataikat, s addig nem is fognak dolgozni, amíg nem teljesítik a követeléseiket – mondta Zoran Marković, az Önálló Szakszervezet elnöke a Beta hírügynökségnek, s hozzátette, a munkaadó a sztrájk kezdete óta semmilyen formában nem reagált a követelésekre, és a szakszervezet képviselőit sem kereste, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek.

A munkaügyi felügyelőség június 26-án elrendelte, hogy a munkaadó és a szakszervezet folytassák a megbeszéléseket, s hogy a jelenlegi helyzetre közös megegyezéssel találjanak megoldást, azonban a munkaadó nem teljesítette a munkaügyi felügyelősség meghagyását.

A ráncfelvarráson átesett Fiat 500L-t is Kragujevacon gyártják majd

A Fiat-Chrysler Autógyártó cég (FCA) szerbiai részlegében ma kezdődik a ráncfelvarráson átesett Fiat 500L személygépkocsik gyártása. Ez alkalomból a kragujevaci gyárban sorra kerülő ünnepségen tiszteletét teszi Aleksandar Vučić miniszterelnök is – közölte a Szerb Kormány sajtószolgálata. A Fiat 500L modell gyártása öt évvel ezelőtt kezdődött a kragujevaci gyárban.