Várhatóan abszolút többséghez jut az albán parlamentben a hivatalban lévő Edi Rama miniszterelnök Szocialista Pártja (PS), 73 mandátumot szerezve a 140 tagú törvényhozásban – közölték hétfőn éjjel Tiranában az addig összeszámlált 86 százaléknyi szavazat alapján – írja az MTI.

Az alacsony, 44,9 százalékos részvétel mellett megtartott vasárnapi parlamenti választások eredményeként Edi Ramának lehetősége nyílik arra, hogy újabb négy évig kormányozza a balkáni országot.
A második helyen végzett, Lulzim Basha vezette ellenzéki jobbközép Demokrata Párt (PD) jelen állás szerint 43 mandátumot szerez, míg a szocialistákkal szövetséges Szocialista Mozgalom az Integrációért (LSI) 19 képviselőt küldhet a parlamenti padsorokba. A negyedik helyen végzett Igazság, Integráció és Egység Pártjának négy képviselője lesz.
Edi Rama szocialista kormányfő kezdettől a parlamenti többség megszerzésére törekedett, zökkenőmentes európai uniós csatlakozási folyamatot ígérve Albániának.
Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Johannes Hahn bővítési biztos sajtónyilatkozatukban úgy értékelték, hogy Albániának sikerült „nyugodt és szabályos” választásokat tartania.