Kedden reggel hat órakor a Fiat Chrysler Automobiles (FCA) kragujevaci gyárában a munkások sztrájkba léptek – mondta Zoran Marković, az Önálló Szakszervezet elnöke, aki hozzátette, hogy a dolgozók a munkahelyükön vannak, de nem végzik el a munkájukat.

A munkavállalók pénteken és hétfőn is egyórás, figyelmeztető munkabeszüntetést tartottak: követelik, hogy a jelenlegi 38 000 dináros bérüket emeljék fel 45 000 dinárra, valamint, hogy vegyenek fel új embereket és a munkát más módon szervezzék meg, s egy dolgozónak ne kelljen két vagy három hiányzó embert helyettesítenie. Ezen kívül a követeléseik között az is megtalálható, hogy azoknak a dolgozóknak, akik 5 óra előtt és 22 óra után jönnek dolgozni, vagy mennek haza, fizessék ki az utazási költségeket, valamint, hogy a 2017-es és a 2018-as évre a dolgozók kapjanak megemelt prémiumot.

A szakszervezet korábban közölte, a sztrájk a követeléseik teljesítéséig tart, vagy az FCA vezetőivel történő megegyezésig tart.

Kiharcolták az 1954 eurós átlagfizetést

A szlovákiai lapok hétfőn arról számoltak be, hogy a Volkswagen helyi leányvállalata közölte, sikerült megállapodnia a bérek emeléséről a cég legnagyobb taglétszámú szakszervezetével, s ezzel véget ért a hat napja kezdődött részleges sztrájk. A VW egyik szóvivőjének tájékoztatása szerint a megállapodás értelmében a német autógyártó szlovákiai dolgozói júniustól 4,7 százalékos béremelést kapnak, amelyet 2018 januárjától újabb 4,7 százalékos, majd 2018 novemberétől további 4,1 százalékos béremelés követ.