A Szerbiai Képviselőház hétfőn este elfogadta a minisztériumokról szóló törvény módosítási és kiegészítési javaslatát, amely értelmében két új minisztériumot hoznak majd létre. Az egyik a környezetvédelmi, a másik pedig az európai integrációs minisztérium. Ez utóbbi megalapítása miatt megszűnik az Európai Integrációs Iroda, mivel az eddigi feladatait az új minisztérium veszi át. A törvény elfogadására 157 képviselő szavazott, 11 ellene voksoltak, míg két képviselő tartózkodott.

A szerb sajtó információi szerint az új környezetvédelmi minisztériumot a szocialista Goran Trivan vezeti majd, de szóba került a haladó Branislav Nedimović neve is.

Ana Brnabićot az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium élén Branko Ružić, a Szerbiai Szocialista Párt tisztviselője váltja, az európai integrációval foglalkozó új minisztérium élére pedig Jadranka Joksimovićot nevezik ki.

Ennek a törvénynek az elfogadása volt az első lépés az új szerb kormány megalakításában, amelynek az élén Ana Brnabić, az államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter lesz majd. Az új kormány összetételét június 30-án éjfélig kell elfogadnia a szkupstinának, s ehhez a 250 képviselőből 126-nak kell támogatnia a javaslatot.

Kiszivárgott információk szerint, Zoran Đorđević és Aleksandar Vulin funkciót cserélnek majd: Đorđević, az eddigi védelmi miniszter a jövőben a munkaügyi miniszter lesz, Vulin pedig a Munkaügyi Minisztérium vezető pozíciójából átül a Védelmi Minisztérium foteljébe. A cserét maga Đorđević is megerősítette hétfőn az Alo honlapjának.