Az adományozni vágyók behozzák megunt, de még használható, értéket képviselő használati tárgyaikat, ruhaneműiket, játékaikat, könyveiket, háztartási eszközeiket, amelyekhez a vevők a piaci értéktől olcsóbban juthatnak hozzá. Ilyen módon sokan hozzájuthatnak olyan termékekhez, amelyeket egyébként nem tudnának teljes áron megvásárolni.

Röviden így foglalható össze a Cseriti-adományboltok lényege, küldetése, amely magyarországi mintára Szerbiában Magyarkanizsán nyílt meg elsőként.

A piac közelében lévő Tulipán utca 10-es szám alatt található üzletet a Polgári Közösség nevű civil szervezet működteti, az üzlethelyiséget a Magyar Mozgalom helyi szervezete bocsátotta a civil szervezet rendelkezésére.

Azok a polgárok, akik szeretnék immár nem használt termékeiket a boltban átadni, ezt munkanapokon 8 és 12 óra között tehetik meg, illetve a 064 37 35 981-es számon érdeklődhetnek.

Mint a szervezők elmondták, a vevők a cseriti-boltban adományért vásárolhatnak, magyarán mondva annyit adnak érte, amennyit fel tudnak ajánlani, hogy befolyjon némi bevétel a bolt működtetésére. . A kiválasztott portékára szánt pénzt egy erre a célra kialakított adományvázába kell bedobniuk a polgároknak. Az itt kínált ruhákat tisztán, kivasalva rakják a polcokra, olyan állapotban, mint egy új árut kínáló üzletben, de akad szinte vadonatúj termék is, ami valami oknál fogva nem nyerte meg tulajdonosa tetszését, ezért inkább odaajándékozta.

Akinél sok holmi vár szállításra, ami gondot okoz a felajánlónak vagy netán egészségügyi okokból nem tudja behozni azt az üzletbe, a civil szervezet kimegy és elhozza saját szervezésében.

A szervezők az összegyűlt adományokból különböző közhasznú dolgokat valósítanak meg, úgymint játszóterek felújítására, fásításra, padok, közösségi terek szépítésére, karbantartására.

„Ezzel a „cseriti” eszmének többszörös haszna is van. Elsődleges természetesen az adományozás és a segítés gondolata, de fontosnak tartjuk egy közösségi helyszín biztosítását is. Ezen kívül a környezetvédelmi szempont is nagyon fontos, hiszen az adományozott tárgyak nagy része a kuka mellett végezné, pedig értéket képviselnek sok embernek” – nyilatkozták a szervezők a Szabad Magyar Szónak, hozzátéve: a távlati cél cseriti pontok hálózatának létrehozása Szerbia-szerte. Ezért a szervezők remélik, hogy más városok béli szervezetek is csatlakoznak az akcióhoz.