Az új kormány megválasztása körüli habverésnek úgy tűnik, vége van. Várhatóan szombatra hívják össze a szerb parlament ülését, amelyen a minisztériumokra vonatkozó törvényről lesz szó, az új kormánnyal kapcsolatos parlamenti vita pedig várhatóan szerdán kezdődik.

Tehát aggodalomra semmi ok, biztosított a parlamenti többség, mindenki megnyugodhat, a Szerb Haladó Pártnak megvan a kormányfő megválasztásához szükséges többsége.

„A Szerbia győzedelmeskedik választási lista 129 képviselője megszavazza Ana Brnabić asszony kormányfővé választását és az új kormány minisztereit“ – jelentette ki a haladók frakcióvezetője, Aleksandar Martinović, tudatja az N1.

Azonban nemcsak az ezen listáról parlamentbe került képviselők szavaznak majd igennel. Pillanatnyilag úgy tűnik, hogy a haladók vezette koalíció 129 képviselője mellett Ana Brnabić megválasztását támogatni fogja a Szerbiai Szocialista Párt 22 képviselője, valamint a Vajdasági Magyarok Szövetségének öt képviselője is. Ez azt jelenti, hogy összesen 156 igen szavazat biztosítja az új kormányfő pozícióját.

Ana Brnabić saját állítása szerint kész hozzálátni a munkához, noha bevallja, hogy nem élvezi a helyzetet.

„Alig várom, hogy vége legyen a protokolláris feladatoknak: a kormányfői expozé megtartásának, az eskütételnek, a szavazásnak stb. A munka ezen részét nem élvezem. Alig várom, hogy megkezdődjön az első munkanapom, s hogy mindannyian az első pillanattól kezdve minél jobban és minél gyorsabban dolgozhassunk“ – jelentette ki Ana Brnabić, aki azonban még nem nevezte meg jövőbeni kabinetjének tagjait.

Sokan arra számítanak, hogy megtartják tárcájukat.

S hogy miért kellett eddig várni, ha Ana Brnabić támogatottsága az első pillanattól nyilvánvaló volt? Az elemzők szerint így akarták előkészíteni a terepet az új kormányfőnek.

„Vučić szavazói minden bizonnyal nem túl boldogak, hogy a választás Brnabićra esett, de az államfő valószínűleg abból indult ki, hogy ez az elégedetlenség amortizálódik a következő választásokig“ – mondja Dragomir Anđelković elemző.

„Volt két hét üresjárat, márpedig Vučić nem viseli el az üresjáratokat. A médiumok kénytelenek kitölteni ezt az időt, szurkolással, vagy nyomásgyakorlással, a lényeg, hogy állandóan Vučić legyen a középpontban“ – vélekedik Slobodan Stupar újságíró.