Miloš Janković megbízott ombudsman kijelentette: az általa vezetett hivatal pillanatnyilag adatokat gyűjt a cservenkai Milorad Nikolić (45) haláláról, aki a közelmúltban a belgrádi börtönkórházban halt meg. Milorad Nikolić tavaly, az év végén került előzetes letartóztatásba annak gyanúja miatt, hogy veszélyeztette az akkori kormányfő, Aleksandar Vučić és a belügyminiszter, Nebojša Stefanović biztonságát. Nikolić ugyanis tavaly november és december folyamán fenyegető sms-eket küldött egyik ismerőse, Danko Batanić telefonszámára. Miloš Janković a Danasnak nyilatkozva az eset kapcsán elmondta: az ombudsman bejelentések alapján reagál, de az esetek jelentős részében akkor is közbeavatkozik, ha úgy látja, hogy erre szükség van – ilyenkor saját kezdeményezésére indít eljárásokat.

Feđa Dimović, a néhai Nikolić ügyvédje a Danasnak elmondta: nem érthető számára, hogy egy 45 éves férfi esetében, akinek nemzetközi vezetői engedélye volt minden járműtípusra, aki a futballszövetség tagsági kártyáját birtokolta, mivel évekig aktívan focizott, s akinek korábban egyetlen incidense sem volt, hogyan voltak képesek az orvosok fénysebességgel skizofréniát diagnosztizálni és azonnali hatállyal börtönkórházba helyeztetni a gyanúsítottat.

– Hogyan lehetséges, hogy egy ember 45 évig teljesen normális életet élt egy ilyen betegséggel? Véleményem szerint azok az orvosok, akik az első szakvéleményt adták, már mélységesen megbánták tettüket, hiszen hamarosan azt javasolták a hatóságoknak, hogy védencemet engedjék ki a kórházból és gyógykezelése folytatódjék szabadlábról. Azonban ahelyett, hogy az orvosi ajánlást figyelembe véve a bíróság szabadon bocsátotta volna védencemet, azt indítványozták, hogy az Újvidéki Orvosi Egyetem adjon ki szakvéleményt. Ezt a második szakvéleményt februárban kérték – azonban elkészítésére nem került sor, s emiatt volt kénytelen védencem továbbra is előzetesben ülni – mondta Dimović.

Az ügyvéd úgy tudja: védence halálát szívelégtelenség okozta, s hogy a toxikológiai vizsgálatok eredménye 6 hónap múlva lesz meg. Dimović emlékeztet: közismert tény, hogy az ellenőrizetlen gyógyszerezés a szívizom károsodását eredményezi. Felidézte azt is, hogy amikor egy ízben meglátogatta védencét, Nikolić képtelen volt abbahagyni a sírást és azzal mentegette magát, hogy amióta gyógyszereket szed, képtelen visszatartani könnyeit. – Miután sikerült valamennyire lenyugodnia, beszéltem vele és meggyőződtem, hogy teljes egészében érti mindazt, amit mondok neki, hogy normálisan kommunikál – mondta Dimović, aki szerint az államnak kötelessége részletesen kivizsgálni egy olyan ember halálát, aki előzetes letartóztatásban, igencsak gyanús körülmények között vesztette életét.

Nyitóképünkön: Feđa Dimović, az elhunyt Nikolić ügyvédje