A Kárpát-medence minden szegletéből érkeztek vendégek vasárnap az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba, a hagyományőrző íjásztalálkozóra, a Nyílzáporra, hogy megemlékezzenek a dicsőséges pozsonyi csata 1110. évfordulójáról – közölte Kodácz Csengele, az intézmény sajtóreferense. A rendezvény leglátványosabb elemének a kora délutáni nyílzápor ígérkezett, amelyen a zárt hadrendben felsorakozó hagyományőrzők egyszerre ezernyi nyílvesszővel árasztották el a nyugati seregeket megszemélyesítő harcosokat a park melletti csatatéren.
A parkba érkező hagyományőrzők már kora délelőttől hétpróbás íjászvetélkedőn adtak bizonyságot arról, hogyan bánnak a honfoglaló magyarok legendás fegyverével. A vendégek a Nomád parkban maguk is íjat ragadhattak, de kipróbálhattak olyan 10. századi tevékenységeket is, mint a kézi orsózás, nemezelés, szalagszövés vagy gyapjúmosás.
Az idei rendezvény különlegessége a park látogatóközpontjában megnyílt Puszták aranya című kiállítás volt. A jövő márciusig látható tárlat három fő tematikai egységből áll: bemutatja a honfoglaló magyarság és az avarság régészeti hagyatékát, valamint ötvösművészetüket is.
A park vendégei átfogó képet kaphattak a Kárpát-medencében megtelepedett kora középkori nomád népek öltözékéről, életmódjáról, hitvilágáról, fegyverzetéről és harcmodoráról. A Móra Ferenc Múzeum népvándorlás kori gyűjteményéből összeállított tárlat különlegessége az egész korabeli Eurázsiában páratlan dél-alföldi lelet, a nagyszentmiklósi kincs galvanoplasztikai másolata. A huszonhárom aranyedényből álló leletegyüttest a bécsi Kunsthistorisches Museumban őrzik, azonban a szegedi közgyűjtemény tulajdonában van a nemesfém műtárgyak 20. század elején készült reprodukciója.

 

Hagyományőrző íjászok felvonulása a Nyílzápor elnevezésű, a 907-es pozsonyi csata 1110. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen, Ópusztaszeren (Kelemen Zoltán Gergely felvételei / MTI)