– Jó napot kívánok! Közúti ellenőrzést tartunk, jogosítványt és személyit kérnék szépen. Amíg megkeresi, közlöm, hogy túllépte a megengedett sebességkorlátozást. Még mielőtt elkezdene alkudozni, és megpróbálna kenőpénzt adni, hogy megússza a büntetőpontokat és a pénzbírságot, közlöm, hogy az egyenruhámra kamerát szereltek, amely képet és hangot is rögzít.

Ez a képzeletbeli rendőrmonológ rövid időn belül akár valósággá is válhat a szerbiai utakon, ugyanis a szerb nyelvű lapok megbízható hírforrásokra hivatkozva azt állítják, hogy a szerb belügyminisztérium tervei között szerepel, hogy a jövőben a rendőrök egyenruhájára kamerát rögzítenek, amelynek segítségével a felettesük folyamatosan követheti majd a munkájukat, és a közúti ellenőrzéseknél rögzítené a sofőrökkel folytatott beszélgetéseket.
Ha a belügyminisztérium jogi osztályának sikerül a törvényes előírásokat nem megszegve megtalálni azt a modellt, amelynek alapján a rendőrök felvételt készíthetnek a sofőrrel folytatott beszélgetésről, akkor a jövőben egy rendőr sem dolgozhat majd saját zsebre, vagyis nem fogadhat el kenőpénzt, hogy eltekintsen a büntetéstől.

Az Egyesült Államokban már rendszeresítették a rendőrségi testkamerákat

A testkamerákat már a magyar rendőrség is tesztelte, a közeljövőben nagyobb beszerzést terveznek

A minisztériumban a kamerás módszerrel két legyet ütnének egy csapásra: először is megszüntetnék a kenőpénzt, másodszor pedig valamennyi közlekedési rendőr kénytelen lenne ledolgozni a nyolc órát, és nem tehetné meg – mint ahogy mostanság szokás –, hogy egy hűvös helyen, az út mellett meghúzza magát a munkaidő vége felé, amikor olykor két órán át is pihennek. A belügyminisztérium szerint azok, akik nem végeznék rendesen a munkájukat, az utcán találnák magukat, azok viszont, akik maradnának, több fizetést kaphatnának.
Nem új ötletről van szó, ugyanis Szerbiában három évvel ezelőtt a rendőrautókban található speciális hangfelvevőkkel már elkezdték rögzíteni a beszélgetéseket, azonban Rodoljub Šabić, a közérdekű információk és a személyi adatvédelem biztosa írásbeli meghagyása alapján ezt leállították, mert az adatok ilyen formában történő feldolgozása Szerbiában nem volt a törvények által szabályozva.