A jövőben a Google is felveszi a kesztyűt és igyekszik minél gyorsabban eltüntetni felületeiről a szélsőséges vagy terrorizmushoz köthető tartalmakat. A Facebook már korábban ígéretet tett ugyanerre.

A Google a cég honlapján tett közzé egy blogbejegyzést hétfőn, amelyben leszögezi: az internetes óriáscég videóplatformján fellép a „szélsőséges, vagy terrorizmushoz kapcsolódó tartalmak” ellen.
„Másokhoz hasonlóan mi is évek óta azon dolgozunk, hogy azonosítsuk és eltüntessük oldalainkról a szabályzatunkban foglaltakkal ellentétes tartalmakat. Valójában – bármilyen kínos legyen is ezt elismerni – még többet kell tennünk” – fogalmazott a honlapon név nélkül, tehát a cég állásfoglalásaként közzétett bejegyzés az MTI szerint.

A Google arra is emlékeztet, hogy ez nem is olyan egyszerű feladat, hiszen „ha például a BBC videót tesz közzé egy terrorista merényletről, akkor ennek hírértéke lehet, de minősíthető az erőszak dicséreteként is, attól függően, hogy ki tette fel a videót”.

A Google azt ígéri: erősíti a mesterséges intelligencia alkalmazását annak érdekében, hogy a számítógépek segítségével a lehető leggyorsabban azonosíthassák és eltávolíthassák a szélsőséges tartalmakat.

A kaliforniai székhelyű vállalat egyúttal arra is ígéretet tett, hogy jelentős mértékben növeli szakembereinek létszámát, hogy segítségükkel gyorsabban megszűrhesse a tartalmakat. „A gépek ugyan segítenek nekünk, de az emberi tapasztalat nélkülözhetetlen annak megállapításakor, hogy egy videó propagandaanyag-e, vagy hírértéke van” – fogalmazott bejegyzésében a Google. A cég a jövőben szorosabb együttműködést alakít ki nemkormányzati szervezetekkel és a fanatizmus és gyűlölet ellen küzdő szervezetekkel is annak érdekében, hogy hatékonyabban lépjen fel a radikalizálásra és fanatikusok toborzására alkalmas tartalmak kiszűrése érdekében. Emellett reklám-videókkal próbálja semlegesíteni az eddig nyilvánosságra került tartalmakat.

A cég megerősíti küzdelmét a szélsőséges vallásos tartalmak és az ideológiai felsőbbrendűséget hirdető videók ellen. A Google egyébként már májusban jelezte, hogy megerősíti ellenőrzési rendszerét. Azt követően kényszerült erre, hogy a nagy hirdetők bojkottot szerveztek ellene antiszemita, gyűlöletkeltő és terrorizmust dicsérő tartalmak megjelenítése miatt.
A Facebook a múlt héten jelentette be, hogy minden „terrorista, vagy terrorizmust dicsérő bejegyzést” eltávolít. „Azt szeretnénk, hogy a Facebook olyan környezet legyen, amely ellenséges a terroristákkal” – fogalmazott, szintén a honlapján közzétett bejegyzésben, a közösségi oldal.
A nagy internetes tartalomszolgáltatókat egyre nagyobb nyomás éri és egyre több kormány részéről, hogy hatékonyabban lépjenek fel az ilyen jellegű tartalmak ellen. A legutóbb a G7-es országcsoport május végén tartott csúcsértekezletén került szóba az internetes cégek ellenőrző tevékenységének fontossága.