Az újvidéki köztisztasági vállalat, a Gradska čistoća két őrző-védő cégnek, az Ipon Security-nek és a G4S Secure Solutions-nak összesen majdnem hatmillió dináros megállapodást kínált fel annak fejében, hogy a két cég járőrözzön a városban és ellenőrizze a szemeteskonténereket.

A köztisztasági vállalat összesen 5 984 400 dinárt fizet az őrzőknek, akiknek az lesz a feladatuk, hogy szem előtt tartsák azokat a területeket, ahol a kukák találhatóak, hogy megakadályozzák a földalatti konténerek fémkonstrukciójának rongálását, valamint azt, hogy illetéktelenek elszállítsák a szemetet a kukákból.

Az őrzők feladata lesz megakadályozni, hogy összegrafitizzék vagy plakátokkal ragasszák tele a felelőtlen polgárok a konténereket. Emellett komolyabb munkájuk is lesz, persze: az ő dolguk lesz megakadályozni a konténerek felgyújtását, illetve az is, hogy ha már ég a tűz, azt eloltsák. Emellett reagálnak (bármit jelentsen is ez…) a konténerek mellett elhelyezett gyanús tárgyakra, illetve a kukák mellett lévő gyanús személyekre – összességében tehát azt teszik majd, ami a városi kommunális rendőrség dolga volna, tudatja a 021.rs portálnak.

A Gradska čistoća illetékese a 021.rs portálnak azt mondta: a kommunális rendőrség és a felügyelőségek rendszeresen végzik a munkájukat, de egyszerűen nincs kapacitásuk, hogy a gondokat megoldják. Az őrzők alkalmazása mellett elsősorban azért döntöttek, hogy megelőzzék a kárt, amit a másodlagos nyersanyaggyűjtők okoznak.

„Havi szinten a szelektív hulladékgyűjtők és konténerek rongálása miatti kár több mint egymillió dinárt tesz ki. Elsősorban azok rongálnak, akik az újrahasznosítható anyagokat gyűjtik össze, akik amellett, hogy elhordják a göngyöleganyagot, amit a lelkiismeretes polgárok szelektíven gyűjtenek, még a fedőket is ellopják vagy összetörik, rongálják a konténereket, szétvágják a föld alatti gyűjtőhelyek zsákjait… Napi szinten több tíz ilyen eset tapasztalható városszerte, s mivel kis értékű lopásról van szó, amely miatt a rendőrség nem járhat el hivatalból, nem is akadályozza meg ezeket a rongálásokat senki“ – állítja a köztisztasági vállalat.

Az őrök alkalmazásának másik oka, hogy a polgárok hajlamosak a konténerekbe dobálni az építési hulladékot és a nagyméretű, feleslegessé vált holmikat, amik a szemétszállító teherautók hidraulikus rendszerét károsíthatják.

Az őrök 16 és 08 óra között fognak járőrözni a városban.