Montenegróban folyamatban van a tavalyi puccskísérlettel gyanúsítottak tárgyalása: a hatóságok azzal vádolnak tizennégy embert (akik között orosz és szerb állampolgárok is vannak), hogy Moszkva utasítására, az orosz érdekeknek megfelelően meg akarták puccsolni a montenegrói vezetést annak érdekében, hogy megakadályozzák Podgorica NATO-tagságát.

 

A Wall Street Journal azonban kiderítette, a 444.hu pedig magyarul is közölte: az amerikai Kongresszusban is zajlik egy vizsgálat, méghozzá arról, hogy mit keresett a CIA egyik korábbi magas rangú alkalmazottja éppen a puccs idején Montenegróban.

A férfit Joseph Assadnak hívják, és 2015-ben több elismerést is kapott Washingtonban, amiért segített kimenekíteni több tucatnyi keresztényt Irak ISIS által ellenőrzött részéről. Az akció után Assad kilépett a CIA-tól, és egy biztonságtechnikai cégnél kezdett dolgozni.

A montenegrói hatóságok jelenleg is vizsgálják, hogy Assad esetleg segíthetett-e a puccsistáknak, vagy más módon lehetett-e köze a történtekhez. Ugyanezt akarja kideríteni a kongresszusi vizsgálat is.

 

Moszkva természetesen tagadja, hogy bármilyen köze lenne a tavalyi montenegrói történésekhez, annak ellenére is, hogy a puccsisták letartóztatását követően a KGB utódszervezete, a belbiztonsági és kémelhárítási feladatokat ellátó Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) magas rangú vezetője repült Belgrádba, hogy kieszközölje az elfogott orosz állampolgárok szabadon engedését.

 

A montenegróiak azt gyanítják, hogy Assad segítéségét abban kérték volna a puccsisták, hogy észrevétlenül elhagyhassák Montenegrót. Az amerikai hatóságok szerint ésszerűtlen lenne a puccsistáktól, hogy egy ex-CIA-s amerikait béreljenek fel erre, más elemzők szerint viszont az is elképzelhető, hogy az orosz titkosszolgálat éppen ezzel akarta álcázni magát, mondván, nehezebb rájuk gyanakodni, ha van egy korábbi amerikai hírszerző is a képletben.

A Wall Street Journal szerint Assad 2016-ban megkeresett egy floridai biztonsági céget, a Patriot Defense Groupot, és munkát ajánlott nekik, ami érintette volna bizonyos montenegrói ellenzékiek kimenekítését is az országból. A Patriotnál elismerték, hogy Assad megkereste őket, de azt mondták, nem vállalták el a megbízást.

Assad ügyvédje azt mondta a Wall Street Journalnek, hogy a férfi csak azért volt Montenegróban, mert egy ismerőse a montenegrói ellenzéknek adott tanácsokat a választási kampányban, és Assad neki segített. Az ügyvéd szerint Assad kész együttműködni az amerikai hatóságokkal annak érdekében, hogy tisztázza magát a Montenegróból érkező hamis információk által keltett gyanú alól.