Komoly anyagi nehézségekkel szembesül az Európai Filmek Palicsi Fesztiválja, amelynek támogatását drasztikusan csökkentette a hatalom, elsősorban a tartomány.

Radoslav Zelenović fesztiváligazgató elmondta, az idén is megtartják ugyan az összes programot, de komoly problémákkal szembesülnek az anyagiak hiánya miatt. Mint mondja, tíz évvel ezelőtt még 400 ezer eurós költségvetéssel gazdálkodhattak, ma meg 150 ezer eurót sem tudnak biztosítani. Kiemelte, a tartományi kormány annyira kevés támogatást nyújtott a rendezvénynek, mint még soha, míg a köztársaság és a város nem csökkentették ugyan a támogatást a tavalyihoz képest, de még így is jóval alulmarad a korábbi támogatáson.

Zelenović szerint így igen nehéz a fesztivált megszervezni. Annak ellenére, hogy a rendezvény tavaly támogatást kapott az Európai Bizottságtól, nehézséget okoz a korábbi tartalmak megtartása.

Ezért a szervezők takarékoskodásra kényszerülnek, így például idén minden bizonnyal nem lesz fesztiválújság, számos vendéget nem tudnak meghívni és a zenei programok is elmaradnak.

A filmfesztivál, amely a vajdaságiak körében is nagy népszerűségnek örvend, mert olyan filmeket hoz el Palicsra, amelyek egyébként nehezen lennének elérhetőek, jövőre 25. jubileumát ünnepelné, de kérdéses, hogy a hatalom ilyen viszonyulása mellett mi lesz a sorsuk jövő nyárig.