Az adai polgárok megelégelték a községben uralkodó áldatlan állapotokat, az elmúlt időszakban ugyanis több betörés is történt, s már lövések is eldördültek a község területén lévő településeken.

Az itt élők lakossági fórumot szerveztek a településen uralkodó közbiztonság folyamatos romlása kapcsán, amelyre meghívták az adai önkormányzat és a rendőrség képviselőit is, akik valami oknál fogva nem tartották fontosnak, hogy eljöjjenek az összejövetelre, ami persze komoly felháborodást okozott a megjelentek körében.

Az összejövetel elején a lakossági fórum moderátorai Dragan Milutinović és Rákos József, helybéli lakosok, a helyzetet ecsetelve elmondták, hogy Ada község területén több erőszakos betöréssel kénytelenek szembenézni az itt élők, amelyek célpontjai elsősorban egyedül élő idősebb személyek. Beszéltek arról is, hogy hogy a községben élők a községi vezetéstől és a helyi rendőrállomás dolgozóitól több ízben követelték, hogy tartsanak lakossági fórumot, amelyen az illetékesek elmagyaráznák, hogy a község területén miért is ennyire rossz a közbiztonság.

A helyzet különösen Moholon kritikus. Korábban itt polgárőrség is szerveződött, amelynek a munkáját a mezőőrszolgálat koordinálta, viszont a szerbiai belügyi szervektől a faluba érkezett kommandós csoport rászólt a szervezőkre, hogy álljanak le a szervezkedéssel, mivel ez jogellenes.

Mostanra viszont igencsak vadnyugati állapotok kezdtek uralkodni a faluban.

Május 27-én, szombaton két fiatalember megakadályozta, hogy egy – állításuk szerint – romákból álló csoport egy húsz év körüli lányt bántalmazzon. Német Gábor és barátja összetűzésbe keveredett a csoport tagjaival, aminek következtében a férfi megsérült, ínszalag-szakadása lett, a fejét pedig beverték. A fiatalember Facebook-bejegyzése alapján az eset miatt kiérkezett rendőrség nem igazán állt a helyzet magaslatán, s hiába voltak ittasak a lány támadói, se elővezetve nem lettek, sem alkoholszondáztatás nem történt. Végül mindössze öt roma ellen indítottak szabálysértési eljárást, függetlenül attól, hogy a fiatalember szerint jóval többen voltak.

A fiatalember és barátja az esetet követően életveszélyes fenyegetéseket is kapott a csoport tagjaitól, akik fegyverekkel lőttek rájuk. A fiatalember, mivel félti a szeretteit, azóta a családját elköltöztette a faluból.

Az összejövetel résztvevői közbiztonsággal kapcsolatos észrevételeikkel és panaszaikkal a Belügyminisztériumhoz szándékoznak fordulni.