Augusztus 9-én kezdődik az idei Sziget Fesztivál, sorrendben a huszonötödik, tehát egy jelentős fordulópont is egyben a rendezvény történetben. A negyed évszázad tiszteletére újítjuk fel (poroljuk le…) és folytatjuk immár itt, helyben, a szabad fórumunkon a sorozatot, amely sok-sok átalakuláson és metamorfózison esett át nyomtatott megjelenése idején, de mindvégig kitartott az eredeti elképzelés mellett, hogy élményszerűen elevenítse föl a Sziget Fesztivál történetét, illetve annak legfontosabb eseményeit.

 

Felmerült a veszély: a Szigetet hatóságilag betiltják! Nagy szerencse, hogy a bíróság ítélete a szervezőknek kedvezett – akik ezt úgy hálálják meg, immár nem a bíróságnak, hanem a közönségnek, hogy a könnyűzenei élet jelenlegi legnagyobb nagyágyúit hozzák el az idén augusztusban az óbudai Hajógyári-szigetre. Gerendai lett az év üzletembere, tehát a rendezvény elüzletiesedése immár tagadhatatlan, elismert polgárjogot nyert benne a fesztiválbiznisz, de kit érdekel ez, ha a színházban pedig fellép a La Fura dels Baus…

 

„Nem tiltják el a Sziget Kft.-t attól, hogy fesztivált rendezzen, csupán a zajt kell csökkenteniük, de az már úgyis megtörtént.

Úgy adott részben igazat Derce Tamás újpesti polgármesternek a IV-XV. kerületi bíróság, hogy ítéletével közben nem zavarta meg a Sziget Fesztivál működését.

Mint arról beszámoltunk, Derce Tamás újpesti polgármester még 2006-ban kezdeményezett pert birtokháborítás megszüntetése ügyében a Sziget ellen. Az önkormányzat azt kérte a bíróságtól, hogy »tiltsa el a szervezőket a 22 és 6 óra közötti zenés és egyéb műsoros rendezvények megrendezésétől, valamint a zene- és műsorszolgáltatástól«.

A polgári jog szerint birtokháborításnak minősül, ha valamilyen okból, jelen esetben a zaj miatt, nem tudjuk rendeltetésszerűen használni ingatlanunkat, jelen esetben a lakásunkat.

A bíróság a 2006-os fesztivált vizsgálva megállapította, hogy az önkormányzat által jelölt, a zaj által sújtott területen jórészt közparkok találhatóak, amelyek rendeltetésszerű használatát nem akadályozzák az esti koncertek. 2007-ben azonban valóban mértek határértéket meghaladó zajkibocsátást.

Ezek alapján a bíróság elrendelte, hogy a Sziget Kft.-nek olyan hangfogó eszközöket és zajcsökkentő berendezéseket kell használnia, amelyek a problémát megszüntetik.

A per tárgyát már nem képező 2008-as évben ugyanakkor ezeket már alkalmazta a cég, és pozitív hatásaikról a bíróság is említést tett. Így a Szigetnek az ítélet után tulajdonképpen már semmit nem kell tennie, hiszen elébe ment a döntésnek.

A bíróság megjegyezte, hogy az újpesti önkormányzat kérését, a fesztivál beszüntetését csak a legvégső esetben tartják indokoltnak, akkor, ha egyéb eszközök már csődöt mondtak.

Az újpesti önkormányzat jogásza elmondta, részben elégedettek a döntéssel, hiszen 2007-ben a bíróság szerint is megalapozottan tettek panaszt. A fellebbezést még fontolgatják” – megkönnyebbüléssel olvastuk tavaly [ti. 2008-ban] november 18-án az Index internetes hírportál Nem tiltják be a Szigetet című jelentését – amit persze a Magyar Távirati Iroda tudósítása alapján több más médium is átvett – a bíróság döntéséről (találat az Indexen: http://index.hu/kultur/pol/sziget1113), hiszen az idei [ti. 2009-es] fesztivál lényegében úgy kezdődött, hogy majdnem el sem kezdődött – a szervezése sem. Derce Tamás polgármester („shame on you”) szemet vetett Tarlós „Decibel” István, korábbi óbudai polgármester megüresedett posztjára, miután az addigi örökös kötekedő nemcsak, hogy megbékélt a Szigettel és összebarátkozott Gerendai Károllyal, az egyik főszervezővel, de az óbudai, kerületi városvezetői bársonyszéket is hátrahagyva a Fidesz-KDNP frakciószövetségének elnökeként belevetette magát a Fővárosi Közgyűlés ügyeinek intézésébe.

 

Derce rendet rak

 

Derce Tamásnak felcsillant a szeme, hogy jó kis politikai poénokat lehet ám itt szerezni, ha átveszi az örökösen akadékoskodó városvezető szerepkörét, így hát megrohamozta az első, és egyben legkézenfekvőbb alanyt, a Szigetet. Úgy tűnik azonban, hogy a kelleténél jobban is beleélte magát ebbe a szerepkörébe, hiszen most már mindenkit meg akar rendszabályozni. Legújabban, most május elején épp a Fradi-drukkereket akarta kitiltani az általa vezetett Újpestről: „Derce Tamás látta, ahogy a Fradi-szurkolók vasárnap a Tungsram-pályán törtek-zúztak, a létesítménynek egyharmad részben az önkormányzat is tulajdonosa.

A Ferencvárosi Futball Club, a Fradi-szurkolók csapata Újpesten, a Tungsram-pályán játszott BLASZ IV-es meccset vasárnap délután. A szurkolók 60 fős csoportja busszal indult haza a meccsről, majd az elvonulásukat biztosító rendőrökre támadtak. Egy embert rendőri intézkedés elleni ellenszegülés miatt, egyet hivatalos személy elleni erőszak miatt állítottak elő: fejbe dobott egy rendőrt, aki megsérült.

A csoport metrón utazott tovább, itt már a rendőrség bevetési egysége is kísérte őket. A Népligetnél ismét a rendőrökre támadtak, itt is megsérült egy járőr.

Dr. Baranyi József rendőr alezredes, a IV. kerület kapitányságvezetője elmondta, a rendőrt megdobó szurkoló ellen az Ügyészségi Nyomozóhivatal jár el, az Újpest Központ aluljárójában előállított szurkoló ellen szabálysértési eljárás indult. […] Derce Tamás, Újpest polgármestere is jelen volt a Tábor utcában, két sarokkal arrébb meghallotta az üvöltözést, autóba ült, odament. A tomboló, törő-zúzó szurkolók és a rémült lakók láttán ő hívta ki a rendőrséget. Elmondása szerint a pályán se rendező, se gondnok, se biztonsági ember nem volt, egy pályamunkás vigyázott volna a rendre.” (Újpest polgármestere kitiltja a fradistákat, 2009. május 12.; találat Sport Gézánál: http://sportgeza.hu/sport/2009/05/12/ujpest_polgarmestere_kitiltotta_a_fradistakat). Félreértés persze ne essék, nem, eszem ágában sincs védelmembe venni a tomboló és romboló futballhuligánokat, nem, még véletlenül sem. Jöjjön ki kétcsapatnyi rendőr, vigye el, akit kell, a többieket pedig hagyja békén. A rendőrség is, és Derce Tamás is. De egy focicsapat teljes szurkolótáborát kitiltani egy városrészből néhány ittas randalírozó miatt, nem kisebb taplóság, mint két hülye kábítószeres tinó miatt drogszigetnek titulálni egy egész fesztivált. Szerencsére ez utóbbiról mára már jószerivel a teljes magyar sajtó leszokott, az a része is, amelyik az ilyen fogalmakat annak idején generálta. Derce meg a Szigettel szemben a bíróságon egyszer már elbukott, majd meglátjuk, a fradistákkal mire jut…

 

A tavalyi év legsikeresebb üzletembere

 

Az idén januárban Gerendai Károlyt választotta az Ernst and Young testülete a tavalyi év legsikeresebb üzletemberének. Az ekkor készült alkalmi interjúban a Sziget főszervezője vázolta a szervezőiroda jelenlegi helyzetét is:

„● Illusztris társaságba került, Demján Sándor és Csányi Sándor után választották önt az év üzletemberének. Megnézte, kik kapták meg ön előtt ezt az elismerést?

– Természetesen. Nagy megtiszteltetés ez a díj, de azt kell mondjam, nem a legjobb időben kaptam meg. Ebben a gazdasági környezetben nagy felelősséggel jár. Ráadásul Magyarország eddig sem volt vállalkozóbarát ország. Kaptam egy díjat, és ettől még többen irigyek rám és olyanok is megutálnak, akik eddig nem is hallottak rólam.

● Ironikus, hogy akkor kapta meg az elismerést, miután eladta részét az Econet-csoportnak. Vagy netán épp ezért?

– Ezt azoktól kellene megkérdezni, akik a díjról döntöttek. Annyi történt, hogy öt év alatt kivásárolt minket egy tőzsdei cég, amivel párhuzamosan mi is társtulajdonosok lettünk ebben a vállalkozásban. Ide tartozik a Szigeten kívül az Est Média és a Radio Café is. Részünkről ez előremenekülés, nem klasszikus adás-vétel. Vállaltuk, hogy öt évig mindenképp mi visszük tovább a céget, utána pedig eldönthetjük, akarjuk-e folytatni, vagy sikerült kinevelni a megfelelő menedzsmentet.

● Ebben az Econetnek mi az üzlet?

– Növekedni akarnak egy olyan területen, amelyben fantáziát látnak. Ez a legnagyobb hazai rendezvénysorozat, érthető, hogy ezt választották. És az is érthető, miért akarják, hogy maradjunk: aki ért a tőzsdéhez, az nem biztos, hogy ért a fesztiválszervezéshez.

● Említette, hogy előre menekültek. Miért?

– Nem vagyok látnok, tehát nem a válságot éreztem meg, inkább arra jöttem rá, hogy a Sziget önerőből már nem tud hova fejlődni. Így pedig mi is terjeszkedhetünk: felvásárolhatunk meglévő rendezvényeket, létrehozhatunk újakat. Magyarországon túl sok a rendezvény, szomszédainknál nagyobbak a lehetőségek.” (Mézes Gergely – Takács Zoltán: Sziget lenne nélkülem is, de nem ilyen, Reggel.hu, 2009. február 1.; találat a Reggel honlapján: http://reggel.hu/index.php?apps=cikk&cikk=208105.)

 

La Fura dels Baus

 

Ahogy Gerendai Károly is utalt rá, a Sziget Kulturális Szervezőiroda – amelynek ő az ügyvezető igazgatója Takács Gábor oldalán – mára már egy hatalmas intézménnyé, egyfajta gyűjtőfogalommá nőtte ki magát, hiszen a hagyományos saját rendezvények mellett felvásárolt, esetenként felkarolt más, már korábban is létező programokat. Ma a Sziget-családba tartozik a soproni VOLT Fesztivál, a Balaton Sound, a T-Com Gyereksziget, a Szenvedélyek Napja, a Budapest Parádé Bónusz, az erdélyi Félsziget fesztivál. Amikor pedig ennek az egésznek a vezetője megkapja az év legsikeresebb üzletemberének járó elismerést, akkor már felesleges is volna vitatni a rendezvény elüzletiesedésére vonatkozó bírálatokat. De akárhogy legyen is, a fesztivál évről évre változik, valamilyen formában mindig egyfajta újabb arcát mutatja úgy, hogy közben azért a régi, immár több mint egy évtizeddel ezelőtt megszeretett vonásait is igyekszik megőrizni.

Miután a bíróság meghozta a szervezőkre nézve pozitív ítéletét, és elindulhatott a szervezés – szétküldhették hát a karácsonyi és újévi üdvözlőlapokat is… –, egymást követték a rendezvények, kezdve attól, hogy a Sziget Kft. újévvárást szervezett (persze, feltételezem, megszervezték volna ezt akkor is, ha a bíróság rájuk nézve hátrányos, elmarasztaló ítéletet hoz…), egészen addig, hogy ma már csak néhány hét, alig egy hónap választ el bennünket az idei VOLT Fesztivál (2009. július 1-4.) kapunyitásától. Hogy csak néhány nevet említsek a soproni kínálatból: Franz Ferdinand, Limp Bizkit, Marilyn Manson, Sepultura, Péterfy Bori & Love Band, Kispál és a Borz, Tankcsapda, Quimby, Beatrice, Barabás Lőrinc Eklektric, Pokolgép, Road, Edda…

És természetesen elkezdődhetett a visszaszámlálás is: Sziget Fesztivál – 2009. augusztus 12-17. Én, mondjuk, laza eufóriával fogadtam a hírt, hogy az idén a hajógyári fesztiválhelyszínen fellép a világhírű La Fura dels Baus is – aki már hallott színházról, tudnia kell, hogy ez a név mit jelent. A fennállásának harmincadik évfordulóját ünneplő társulat várhatóan a világ egyik leglátványosabb színházi produkciójával érkezik a Szigetre. A katalán La Fura dels Baus látványszínháza a rendezvényen augusztus 12-től 16-ig minden este fellép. (A TV2 Mokka című műsorában a társulat egyik tagja, Migel Bados nyilatkozott a minap a barcelonai élőadóművészek monumentális show-járól – ezt a felvételt is érdemes visszakeresni az interneten: http://www.tv2.hu/Nyitooldal/Musoraink/Mokka/Videok/2009-05-07-vilaghiru_eloadok_az_idei_szigeten.) A társulat tagjai már tavaly is kint voltak a Szigeten, de akkor még nem fellépőként: előtanulmányokat végeztek, a rendezvény hangulatába akartak belekóstolni, ugyanis az augusztusra tervezett, Szívverés a sötétben című előadásuk egy különleges, kifejezetten erre a helyszínre, erre a rendezvényre és erre az alkalomra készülő produkció lesz.

És lassan, de biztosan – a Placebo, az Offspring, a Faith No More, Lilly Allen, Miss Platnum, a Snow Patrol, a Ska-P, a Nouvelle Vague, az IAMX, Fatboy Slim, Norman Cook, a Bloc Party, a Die Toten Hosen, a Ting Tings, a Prodigy, a Pendulum, a Primal Scream, a Haydamaky, Manic Street Preachers, és még számtalan világhírű előadóművész közreműködésével – a zenei program is összeállt. Ez már egy ilyen snassz felsorolásként is éppen elég ok arra, hogy az idén se mulasszuk el a fesztivál egyetlen pillanatát sem!

 

(Folytatjuk)

Az írás nyomtatott változata megjelent a Magyar Szó 2009. május 25-i számában

 

Karácsonyi és újévi üdvözlet a Sziget szervezőirodától – Remélem, Derce Tamásnak is címeztek egy ilyet…

Gerendai Károly: Sok fesztivál van a világban, de egyik sem ilyen, mint a Sziget (Schmidt János felvétele)

Sziget-arcok lesznek 2009-ben: a fesztivál sztárfellépői között köszönthetjük idén újra az alternatív kultúra zenei szabásmintáit tizenöt éve meghatározó Placebo együttest – A kilencvenes évek közepén indult új-glam hullám legéletképesebb zenekara eddig öt albumot készített

Sziget-arcok lesznek 2009-ben: „Minden idei nagy európai fesztivál kívánságlistájának első helyén egy olyan ifjú hölgy szerepel, aki nem megosztja a közönséget, hanem egyesíti, azért, mert annyira vonzó, annyira cool, annyira tud énekelni, és még annyi minden mást is tud. Ő Lily Allen, aki az idei Sziget első napjának sztárfellépője.”

Sziget-arcok lesznek 2009-ben: „Amikor feloszlottak, mintha ér tömődött volna el a rockzene világméretű testében. Talán nem túlzás kijelenteni, hogy az újra összeállt Faith No More koncertturnéjával a vérkeringés ezen a nyáron – legalábbis nálunk biztosan – ismét felgyorsul, illetve új fokozatba kapcsol. Bár nagy nevekben ezúttal sem szenved hiányt, a Sziget Fesztivál idei leghangosabb robbanása kétségkívül a legendás San Franciscó-i csapat nagyszínpadi fellépése lesz” – írta nemrég Markovics Péter kollégám az együttes fellépését beharangozó cikkében (Az idei Sziget nagyágyúja: Faith No More, Magyar Hírlap, 2009. május 4.), és én teljes mértékben egyetértek vele.

Magyar Szó, 2009. május 25.