A szocialista tervgazdaság és propaganda legszebb éveit idézi a pártmédia tájékoztatása. A vezérnek, a pártnak és a csinovnyikoknak mindenáron megfelelni igyekező médiumok napról-napra múlják alul magukat és adnak fricskát az újságírásnak. Az objektivitás már avítt fogalom, éppúgy mint a liberális demokrácia. Az utóbbi helyett itt az illiberális demokrácia, az első helyett meg a simulékony újságírás.

Történt ugyanis, hogy az oktatási minisztérium nem hagyta jóvá 13 magyar nyelvű középiskolai szak megnyitását, majd utólag korrigálták ezt azzal, hogy három esetben mégis jóváhagyták a szakok indítását. Vagyis, a tervezettnél tízzel kevesebb magyar osztály lesz.

Persze, az egy szem napilapunk, amely mindenáron megfelelni igyekszik az 1,2 milliós székházban uralkodó kiskirályoknak, a szovjet propaganda szellemében a matematika, mint műfaj szabályait is felülírta.

A matematika szabályai szerint ennyi az eredmény

„Három újabb szakkal bővülhet a magyar tannyelvű középiskolai hálózat azzal, hogy az oktatási minisztérium utólagosan jóváhagyta még három szak megnyitását” – olvashatjuk a diadalittas sikerbeszámolót. Tehát, ebben az esetben a mínusz 13 tagozat úgy csökken hárommal, hogy abból plusz három lesz. Ennek a korabeli megfelelője az a Jereváni Rádiós tudósítás, amikor egy szovjet-amerikai labdarúgó mérkőzésről, amely a „jenkik” győzelmével zárult, ez jelent meg: „Egy rangos nemzetközi versenyen a Szovjetunió a dobogó második fokán végzett, míg az imperialista amerikaiak mindössze utolsó előttiek lettek.”

Az a kisebbik gond – habár nem elhanyagolható – hogy az újságírást mint műfajt gyalázzák meg nap mint nap az ilyen termelési riportok, a nagyobbik probléma az, hogy az olvasót, a vajdasági magyar embert, „a közösséget” is félrevezetik, átverik, manipulálják és hazudnak neki.

A kedves olvasó döntse el: ha mínusz 13-hoz hozzáadunk hármat, akkor az mínusz 10, tehát 10-zel kevesebb tagozat lesz-e, ahogyan a matematika szabályai diktálják, vagy pedig plusz három, ahogy a pártmédia propagandája sugallja? A helyes megfejtéseket küldjék be a napilap vagy párt címére.