A Tanjug hírügynökséghez eljuttatott rövid nyilatkozatban reagált csütörtökön este Dragan Marković Palma, az Egységes Szerbia nevű párt elnöke arra, hogy Aleksandar Vučić köztársasági elnök délután Ana Brnabićot, a kabinet eddigi közigazgatási és önkormányzati miniszterét bízza meg a kormányalakítással.

Palma már korábban is tiltakozott az ellen, hogy egy leszbikus nő kerüljön a kormány élére, pártjának koalíciós partnere, Ivica Dačić, a Szerbiai Szocialista Párt elnöke pedig úgy magyarázkodott, hogy ez Dragan Marković régről ismert személyes álláspontja.

Palma korábban azt mondta, hogy az Egységes Szerbia nem szavaz meg a parlamentben egy olyan kormányt, amelynek az élén olyasvalaki áll, akinek nincsenek gyermekei, nincs nemzetközi népszerűsége, sem kapcsolatai.

Palmának nem ez az első kirohanása Ana Brnabić ellen: „Megmondtam Vučić elnöknek, hogy a kormányfőnek tudnia kell, mint jelent a család. Ez a valaki, nem tudom, hogy férfi-e vagy nő egyáltalán, egészen biztosan nem élvezi Szerbia lakossága legalább kilencvenhét százalékának támogatását. Mert ha valaki nem tudja, hogyan élnek a gyermekei, nem tudja azt sem, hogyan segíthetné őket, s ő nem tud segíteni Szerbia polgárainak gyermekein sem. Ez az Egységes Szerbia álláspontja, s ha ezt a bizonytalan nemű valakit jelölik miniszterelnöknek, mi nem szavazunk rá” – nyilatkozta Palma tíz nappal ezelőtt.