Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján bejelentette: Ana Brnabićot (képünkön), a kabinet eddigi közigazgatási és önkormányzati miniszterét bízza meg kormányalakítással. Az államfő döntéséről állítólag a nyilvános bejelentésig még a legközelebbi munkatársai és párthívei sem tudtak. Brnabić lesz az első nő a független Szerbia élén, aki betöltheti a miniszterelnöki funkciót, és egyúttal az első olyan személy, aki nyíltan felvállalta homoszexualitását. Ez utóbbi talán indokolhatja Vučić titkolózását.

A jogszabályok értelmében a leendő miniszterelnököt az államfő kéri fel kormányalakításra, majd a kormányfőjelöltnek be kell mutatnia új kabinetjét és programját. A kormány megválasztásáról végül a parlament szavaz, noha ez most puszta formalitás.

Vučić a sajtótájékoztatón leszögezte: a kormányfőjelölt azt mondta neki, hogy képes biztosítani a parlamenti többséget az új kabinet számára. Az államfő biztos benne, hogy Brnabić tiszteletet tanúsít majd azok iránt a pártok iránt, amelyeknek a támogatására számít, és hogy Szerbia érdekében fog tevékenykedni. Mint mondta, nem volt könnyű meghozni ezt a döntést, s hogy ez a lépés nem a Szerb Haladó Párt kudarca, hanem egy olyan elképzelés megvalósítása, amelynek célja megtalálni a lehető legjobb megoldást. Azt is hozzátette még, hogy a Szerbiai Szocialista Pártnak az eddigieknél jelentősebb szerep jut majd a kormányban. „Ez az én kívánságom, töretlen az Ivica Dačićba vetett bizalmam” – fogalmazott Vučić.

Brnabićnak legkésőbb június 21-és vagy 22-én kell majd bemutatnia leendő kormányát, június 23-ára ugyanis Aleksandar Vučić már bejelentette a beiktatási ceremóniát. A hatalmi koalíció valamennyi pártja jelezte, hogy a parlamenti szavazáson támogatni fogja a köztársasági elnök javaslatát.

A képviselőházi támogatás ellenére azonban kérdéses, hogy Ana Brnabić meddig maradhat meg új pozíciójában, ugyanis sajtóhírek szerint tavaszra, a belgrádi önkormányzati választással egy időben várhatóan újból előrehozott parlamenti voksolást is tarthatnak Szerbiában.

Ana Brnabić 1975-ben született, egyetemi tanulmányait az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában végezte, ahonnan 2001-ben tért vissza Szerbiába, ahol különböző nemzetközi cégek tanácsadója lett, főleg helyi önkormányzatok fejlesztésével foglalkozott. A közigazgatási és önkormányzati tárcát tavaly augusztus óta vezette.

A köztársasági elnök beszélt arról is, hogy Ivica Dačić, a szocialisták elnöke „lényegében a kormányzás politikai részét fogja irányítani”, míg az új kormányfőre a gazdasági gondok maradnak. Mint mondta, lesznek változások a tárcák élén, s további egy-két minisztériumot is felállítanak.