Mint arról beszámoltunk, javában zajlanak a fizetőkapuk építési munkálatai az autópálya Szabadka és Újvidék közötti szakaszán, amely, ha elkészül, teljesen zárt lesz az autópálya, amelynek használatát kilométerenként kell fizetnünk. Jelenleg egy nagy fizetősorompó épül Szabadkánál, valamint öt oldalsorompó az ókéri (zmajevói), verbászi, topolyai, nagyfényi és bácsfeketehegyi lejáratoknál is.

A subotica.com hírportálnak a Putevi Srbije közvállalatnál elmondták, az autópálya használati díját az építési munkálatok befejeztével definiálják, de mint hozzátették, a már működő zárt rendszerben az kilométerenként 3,64 dinárba kerül. Ez azt jelenti, hogy ha ezen díjszabást alkalmazzák ezen a szakaszon is – márpedig miért ne tennék – akkor Szabadkától Újvidékig 360 dinár körüli összegbe kerül majd a használat, a jelenlegi 110 dinár helyett, amit az Újvidék előtti szakasz használatáért fizetünk. Ezért az összegért az új rendszerben Szabadkától Topolyáig lehet majd eljutni.

A kiépítési munkálatok befejezésének határideje október 31-e, vagyis novembertől számíthatunk az új rendszer életbe lépésére.

Arról ugyanakkor semmiféle hír nincs, hogy Szerbia miért nem alkalmazza a matricás rendszert és miért költ pénzt helyette fizetőkapuk kiépítésére, amelyek feltorlódás esetén még fennakadást is okoznak, különösen a nyári hónapokban.

Hamarosan fizetős lesz a teljes vajdasági autópálya-szakasz

Munkálatok zajlanak a Szabadka-Újvidék autópálya szakasz több pontján is, így például Nagyfénynél és Bácsfeketehegynél emiatt nem is tudunk letérni az autópályáról. A Putevi Srbije közvállalat fizetőkapukat épít, vagyis hamarosan megszűnik az ingyenes autópálya-használat Szabadka és Újvidék között.