Válságtanácskozást hívott össze Magyarkanizsa község elnöke 2017. 06 14-ére az oromhegyesi iskola épületébe. Megjelentek az önkormányzat, az iskola, a helyi közösség képviselői, a vízművek, a tervezők, emellett pedig egy kivitelező vállalat szakemberei. Először megtekintették a csőtörés következtében előállt állapotot (a Puskás Károly által kedden, június 12-én készült képekhez viszonyítva a helyet tovább romlott, a legnagyobb repedések tovább szélesedtek, legalább 5 centiméterrel, majd pedig 11 órától megvitatták mely teendőket kell azonnal elvégezni.

A legfontosabb teendőkként a következőket fogadták el:

  • 1) A kivitelezőnek a lehető leggyorsabban (azaz ma és holnap) ideiglenes aládúcolással stabilizálni kell az épületegyüttes állapotát,
  • 2) Következő lépésként fel kell tárni a meghibásodás környékét, hogy pontosítsák az okokat és az általuk előidézett károsodásokat,
  • 3) Értesíteni kell a biztosító intézetet, hogy rögzítse a helyzetet és indítsa be a károk részleges megtérítését,
  • 4) Legkésőbb egy héten belül el kell készíteni azt a stratégiai tervet, ami alapján orvosolni lehet a pillanatnyi állapotot.

Mivel jelenleg még sok minden ismeretlen, így a két legszélsőségesebb megoldás, azaz az egész épületegyüttes megmentése és kijavítása, illetve minden objektum lebontása között bármi megtörténhet.

EZ MOST CSAK AZ ÉN VÉLEMÉNYEM!

Az egész helyzet pontos ismerete és a szakemberek véleménye alapján a legvalószínűbb forgatókönyvként azt merném javasolni, hogy a csőtörés által okozott süllyedésnél meg kell csonkítani a főépületet (azaz le kell bontani a földszinten és az emeleten a vizes gócokat, el kell távolítani a mellettük elhelyezkedő tantermek megsüllyedt részét, majd újra kell falazni a főépület északkeleti oldalát), a további romlás megakadályozása érdekében pedig le kell bontani az ebédlőt, a tornatermet és a tornatermet a főépülettel összekötő épületrészt.

Amennyiben ez így megoldható, a főépület szeptember elsejéig alkalmassá tehető a diákok fogadására és a rendes munka (tornaterem nélküli) folytatására. De ne felejtsük el, ezek után arról is gondoskodni kell majd, hogy mi legyen a tornaórákkal, a tanulók hol fogyasszák el az uzsonnájukat stb.

Bármi lesz a megoldás, mindez csak úgy valósítható meg, hogy kérni kell a falu, az önkormányzat, Vajdaság, sőt Szerbia és az anyaország támogatását, hiszen óriási pénzeszközökről van szó!

A ma elfogadottak alapján remélem, hogy egy hét múlva már az önkormányzat fog a stratégiai tervvel a nyilvánosság elé állni, mert tovább nem vesztegethetjük az időt!

Vendégszerző: Balla Lajos

(mivel még nem kaptam képet az 1960-as évekből, a fenn látható képek Randovics Lejla tulajdonát képezik, a fekete-fehér 1972 októberében, a templom, míg a színes 1981 augusztusában, a még fel nem épített helyi közösségi épület – vagyis a lebontott mozi épület – előtt készült)

 

Egy iskolaépület sorsa, avagy helytörténeti morzsák

Itt meg kell állni egy pillanatra, mert sok minden nem látszik a puszta tények mögött. Akkoriban a faluban sok ember a kubikolásból élt – nem véletlen, hogy létezik a mondás: A világon mindenki ismeri a kanizsai kubikost és a zentai k….t!