Immár Ukrajna állampolgárai is vízummentesen utazhatnak az Európai Unió területére: vasárnap ugyanis hatályba lépett az erre vonatkozó rendelet, legalábbis Ukrajna biometrikus útlevéllel rendelkező állampolgárai számára.

Ezzel az okmánnyal az ukrán állampolgárok félévenként 90 napot tartózkodhatnak az uniós országokban (az Egyesült Királyság és Írország kivételével) turisztikai vagy üzleti céllal, illetve családi okokból. A vízummentesség, amelyet Ukrajnában nagy várakozás előzött meg, jelentősen megkönnyíti és olcsóbbá is teszi a külföldi utazásokat.

Persze, nem minden ilyen kedvező: ha akarják, a határőrök komolyan megnehezíthetik az utazók életét. A határátlépéskor ugyanis az utasnak rendelkeznie kell olyan papírokkal, amelyek jelzik utazásának célját. Ha a határőrök kérik, akkor igazolnia kell, hogy van szálláshelye vagy rendelkezik szállodafoglalással, fel kell mutatnia a visszaútra szóló jegyet, egészségügyi biztosítását és meghatározott pénzösszeget. Az utóbbi országonként változó nagyságú, de Magyarország esetében a legkisebb, 35 euró.

A vízummentesség ugyan nem teszi lehetővé az ukrán állampolgárok számára a szabad munkavállalást, lakhatást, tanulmányok folytatását (leszámítva az engedélyezett tartózkodási időn belüli részképzéseket), de lehetőséget ad álláskeresésre, és ha valaki talál megfelelő munkát, akkor otthon munkavállalói vízumot szerezve visszatérhet az adott EU-tagállamba.

A jelekből ítélve sok ukrán készül élni a vízummentes utazás lehetőségével, mivel az utóbbi hónapokban sorok kígyóztak a biometrikus útleveleket készítő irodák előtt. Arszen Avakov ukrán belügyminiszter pénteki nyilatkozata szerint a múlt héten naponta több mint 20 ezer ilyen okmányt adtak ki, tudatja az MTI.

Kárpátalján az ukrán határőrség illetékesei mintegy 30 százalékos forgalomnövekedéssel számolnak. A négy uniós tagállammal határos ukrajnai megyében azonban mindössze 12 határátkelőhely található. Hennagyij Moszkal kormányzó szerint még további 19-re lenne szükség a zavartalan forgalom biztosításához.

Az ukrán állampolgárok európai uniós vízummentességének fontosságát jelzi, hogy vasárnap Kárpátaljára látogat Petro Porosenko ukrán elnök, aki Ungváron találkozik szlovák kollégájával, Andrej Kiskával, és a tervek szerint együtt lépik át jelképesen az európai uniós ukrán-szlovák határt.