Micska Zoltán kárpátaljai magyar festőművész az alapiskolák elvégzése után 1972-ben fejezte be tanulmányait az Odesszai Népművészeti Központ képzőművészeti szakán. Alkotásait nemrég egy látványos internetes képgalériában mutatta be honlapján a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet. Az ott feldolgozott anyagból válogattunk most egy kis ízelítőnyit a Szabad Magyar Szó olvasóinak, hogy az alkotót és munkásságát is a figyelmükbe ajánljuk.

Olyan alkotók voltak Micska Zoltán mesterei, mint Kontratovics Ernő, Mikita Volodimir, Herc Jurij. A festő 1973-tól megyei, köztársasági, 1975 óta pedig magyarországi tárlatok, 1987-től a nemzetközi kiállítások és plenerek résztvevője. 1984-től tagja az Ukrán Képzőművészeti Szövetségének.

Micska Zoltán 1977- től, majd 1997 óta a kárpátaljai, hortobágyi, makói, hajdúböszörményi, vajai, mieleci (Lengyelország), szabadkai, melniki (Bulgária), sztrasszki művésztelepeken alkot. Művészetében a dekoratizmus dominál, amely az erősen kihangsúlyozott kompozícióra épül. Micska Zoltán jelenleg is Munkácson él és dolgozik.

Micska Zoltán alkotásai a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet honlapján:

Micska Zoltán alkotásai

Micska Zoltán alkotásai