Emmanuel Macron pártja, a La Republique en Marche az előzetes adatok szerint elsöprő győzelmet aratott a parlamenti választások első fordulójában vasárnap Franciaországban. Az exit pollok szerint az egy éve alapított pártnak sikerült megszereznie a szavazatok 32 százalékát.

A francia választási rendszer kétfordulós, a második fordulót a jövő hétvégén tartják. A mostani eredmények arra utalnak, hogy a második fordulóban akár 390-430 helyet is szerezhet Macron az 577 fős nemzetgyűlésben. Ez nagyon kényelmes többséget jelentene  az új elnöknek.

 A legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak 21,5, a Marine Le Pen vezette Nemzeti Front 14 százalékot nyert, míg a radikális baloldal 11 százalékot. Az eddig kormányzó Szocialista Párt hatalmas vereséget szenvedtek, a voksok alig 10,2 százalékát szerezték meg.

A részvételi arány nagyon alacsony volt: a 47 millió szavazati joggal rendelkező francia állampolgár alig 49 százaléka szavazott.

A parlamenti alsóházban eddig több mint háromszáz képviselővel rendelkező szocialisták a megsemmisülés határára kerültek, az új összetételű nemzetgyűlésben mintegy 20-35 képviselőjük lesz.  De legalább tudnak frakciót alakítani (ehhez legalább 15 képviselőre van szükség):  Marine Le Pen Nemzeti Frontjának viszont vélhetően még erre sem lesz lehetősége, hiszen legfeljebb tíz mandátumot nyerhet.

A radikális baloldal Jean-Luc Mélenchon vezetésével és a kommunisták együttesen 10-23 helyre számíthatnak, így elképzelhető, hogy nekik viszont lesz frakciójuk.

A jobboldal 85-125 képviselővel rendelkezhet, egy részük máris jelezte, hogy támogatja Macron programját. A jobboldal egyébként az egy hónapja tartott elnökválasztás után arról beszélt, hogy a parlamenti voksoláson képes lesz megakadályozni Macron formációjának választási győzelmét.