Nyakunkon a ballagások és az ünnepi bankettek, díszvacsorák és rongyrázás időszaka. A szülők a fejüket fogják, miközben gyermekeikkel egymást túllicitálva próbálnak minél pazarabb, minél látványosabb és minél drágább estélyt szervezni, miközben nem is az ezerdinárosok, hanem a százeurósok repkednek ki a pénztárcákból. Ha másként nem megy, kölcsönből, hitelből.

Ebből lehetett elege egy belgrádi iskolának. A Radoje Domanović nevét viselő általános iskola diákjai ugyanis pénteken este a suliudvarban szervezték meg a ballagás utáni bulit. Mindenféle turbódíva meg hisztéria nélkül, elejét véve a családi csődhelyzetnek is.

A diákok rockzenére búcsúztak, a koncerten a tanáraik és az iskolaigazgató léptek fel, az iskola egykori diákjaival egyetemben.

A ballagó diákok szerint így kell ünnepelni a tanulmányok befejezését és igazán büszkék az iskolájukra.

Ráadásul ismert személyiségek is csatlakoztak ehhez a szokatlan ballagási formához. „Ez tényleg egyedülálló: a tanárok a gyerekekkel együtt zenélnek, a rock mindenkit összeköt. Ez igazán nagy dolog Belgrád számára is“ – mondta az RTS-nek nyilatkozva Gordan Kičić színész, aki kolléganőjével, Jelena Gavrilovićtyal azért érkezett a buliba, hogy jelenlétével is támogassa az újszerű kezdeményezést.

„Zseniális ötletnek tartom ezt. Lenyűgöz, hogy a gyerekek ma valami olyan zenét hallgatnak, amiről azt hisszük, hogy régen feledésbe merült. A rock védelmébe jöttem ide. Azt hiszem, létezik másfajta zene is, mint amit ma a média agresszíven tol a fiatal nemzedékek képébe“ – emelte ki Jelena Gavrilović.

A kezdeményezés valóban eredeti, innen már csak másolni, átvenni érdemes az ötletet….