Ugyan hosszas Google-keresés sem derítheti ki, hogy tulajdonképpen egészen pontosan mennyi pénzt költött Magyarország kormánya az idei nemzeti konzultációra, az már kiderült, hogy tulajdonképpen csak egy szimpátiaszavazás volt az egész.

A Fidesz alelnöke, Gulyás Gergely ugyanis interjút adott a Magyar Időknek, amelyben a kormánypárti napilap egyik kérdése arra vonatkozik, hogy a nemzeti kommunikáció a kormány szerint lényegében „egy innovatív eszköz, amely alkalmas a polgárok bevonására, mások szerint irányítottak a kérdések, és a konzultáció rengeteg pénzbe kerül“. Válaszában Gulyás Gergely leszögezte: „A legutóbbi nemzeti konzultáció minden korábbitól érdemben eltér, mert ennek a kitöltése és visszaküldése egyértelműen a kormány melletti kiállást jelentette. Tény, hogy normálisan gondolkodó emberek számára csak egyféleképpen megválaszolható kérdések vannak a kérdőíven, ezért ez amúgy sem egy reprezentatív közvélemény-kutatás, hanem a kormánypolitikával való véleményazonosság kifejezésének eszköze a migráció és a hatósági ármegállapítás kérdésében.”

Aki tehát azt gondolta, hogy a véleménye érdemben befolyásolni képes a magyar kormány politikáját, s aki emiatt úgy látta, van értelme a konzultációs kérdőív kitöltésére időt és energiát szánni, most nézhet ki a fejéből. Hiszen kiderült: csak a kormány melletti támogató megnyilvánulására volt szükség.

Ehhez képest az, hogy egymillió-hétszázezren töltötték ki az ívet, tulajdonképpen nem is akkora siker. Elvégre a közvélemény-kutatások ennél magasabbra taksálják a Fideszre szavazók számát…