A Szegedi Törvényszék másodfokú tanácsa megváltoztatta az elsőfokú bíróság azon döntését, melyben elrendelte annak a tíz határrendésznek a házi őrizetét, akiket üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettének megalapozott gyanúja miatt vett őrizetbe korábban a rendőrség, így aztán előzetes letartóztatásban maradnak a gyanúsítottak – áll a Szegedi Törvényszék sajtóosztályának közleményében.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat  feljelentése alapján indult nyomozás adatai szerint a röszkei  határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő határrendészek jogtalan előnyök biztosítása érdekében rendszeresen  kértek és fogadtak el a Magyarország területéről kilépő, illetve  belépő külföldi állampolgároktól kenőpénzt.

Az elsőfokú bíróság korábban úgy döntött: házi őrizetbe kerülhetnek a határrendészek, de az ügyész az előzetes letartóztatások elrendelése érdekében fellebbezett.

A Szegedi Törvényszék másodfokú tanácsa az ügyészségnek adott igazat és úgy ítélte meg: fennáll annak a veszélye, hogy a gyanúsítottak szabadlábra kerülésük esetén a nyomozás befolyásolására törekednének, illetve a szolgálati viszonyban lévő gyanúsítottak újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követnének el, ezért el kell rendelni előzetes letartóztatásukat.

Ezen túlmenően a szolgálati vagy fegyelmi helyzet is csupán a legszigorúbb kényszerintézkedés alkalmazásával tartható fenn, így minderre figyelemmel a másodfokú bíróság az elsőfokú bíróság végzését megváltoztatta és a gyanúsítottak előzetes letartóztatását elrendelte, tudatja a Délmagyar.